България получи нов транш по ОП "Административен капацитет"

България получи нов транш по ОП "Административен капацитет" | StandartNews.com

София. Поредният транш от Европейската комисия по Оперативна програма „Административен капацитет" е бил получен на 29 август, с което общо възстановените до момента средства възлизат на 201 706 117 лева, съобщиха от пресцентъра на министерството на финансите.

Това представлява 57% от бюджета по ОПАК. Съгласно последния доклад за сертификация на Управляващия орган само от месец август бяха възстановени още 4 366 243 лв. Целта на засилената верификация в края на програмния период е да се компенсира забавянето в процеса на верификация през 2010 г. и съответно да се минимизира рискът от загуба на средства по оперативната програма.

Сертифицирането на разходите се извършва от Сертифициращия орган – дирекция „Национален фонд" в министерството на финансите, след пълна документална проверка, оценка на друга налична информация, както и на резултатите от извършени проверки на място. Впоследствие Сертифициращият орган изготвя Отчет за разходите и Заявление за междинно плащане до Европейската комисия само за разходите, за които е получил достатъчна увереност, че са изпълнени всички изисквания на европейското и национално законодателство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай