България е в челните места по употреба на бира от подрастващите

България е в челните места по употреба на бира от подрастващите | StandartNews.com

София. България е в челните места по употреба на бира от подрастващите. 48% от изследваните у нас 2217 ученици на 16-годишна възраст имат "таланта" да изпият пет или повече питиета едно след друго. 21% от тях признават, че якото напиване им се случва повече от веднъж месечно.

Данните от проучването нареждат страната ни над средното ниво за Европа. Тревожно нараства и броят на момичетата, които пият неконтролирано.

11% от препитаните са употребявали алкохол повече от 10 пъти през последния месец. Около 5 на сто от тийнейджърите пък са се напивали 3 или повече пъти за същия период. От статистиката става ясно, че България се нарежда на челните позиции по употреба на бира от тийнейджъри заедно с Чехия, Белгия и Германия - над 60% от младежите под 18 години у нас редовно разпускат с пиво.

Статистиката е част от т. нар. училище за родители, чиято цел е да информира за вредата от употребата на алкохол при непълнолетни и начините за справяне с рисковата консумация. Събеседванията се водят от психотерапевтите Виргиния Захариева, Мадлен Алгафари и Петър Кралев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай