България е на 49-то място в "Индекс на благоденствието"

България е на 49-то място в "Индекс на благоденствието" | StandartNews.com

България зае 49-то място в „Индекс на благоденствието" на Legatum Institute. Лондонската организация е работила през последните пет години по това кои са най-щастливите и нещастни страни по света и е обобщила резултатите от своето проучване в класация.

За индекса са измерени различни традиционни икономически индикатори, както и индикатори на благоденствието и удовлетворението от живота. В списъка на организацията влизат 142 държави, които покриват 96% от световното население и 99% от световния БВП.

Справка на интернет страницата на Legatum Institute показва, че България се е изкачила с едно място от 2009 г. насам. В различните категории сме на най-високо в „Безопасност и сигурност"- 40-то, а на най-ниско в „Икономика"-88-мо.

Норвегия, Швеция, Канада и Нова Зеландия са на първо място в класацията. Страните, в които се водят войни, ръководят се авторитарно и имат органичена свобода на словото, са най-нещастните в света, сочи индексът. Такива са Чад, Конго, Централноафриканската република, Афганистан и Йемен.

За петте години, по време на които Legatum измерват индекса на благоденствието, най-големи подобрения са направени в Източна Азия. Там Китай се изкачва в икономическия под-индекс от 34-то на 7-мо място. Южна Америка също има положителен напредък, а Европа е в стагнация през последните пет години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай