Българите в Холандия си стягат куфарите

Българите в Холандия си стягат куфарите | StandartNews.com

И поляците се връщат в родината си, било им трудно с езика

Три четвърти от българите в Холандия възнамеряват да се завърнат в родината. Куфарите си стягат и половината от поляците, дошли да търсят по-добър живот. Заключенията са на доклад на холандската Служба за социално и културно планиране, цитиран от информационния портал "Ен Ел таймс".
Повечето поляци, които са се регистрирали в Холандия през последните 18 месеца, предпочитат да се завърнат в родината си.

Българите почти не срещат дискриминация, се казва в документа. Те работят често като самонаети лица, но от друга страна е по-малко вероятно да имат работа и си дават по-малко усилия от полските мигранти да научат холандски. И двете групи имат проблеми с езика, като двама от трима едва го разбират. Поляците и българите често упражняват нискоквалифициран труд. Това важи и за образованите поляци. Повечето българи са слабо образовани. Особено турското малцинство в България има ниско равнище на образование, отбелязва докладът.

Около половината българи в Холандия имат работа. Тези от тях, които работят, често се трудят по няколко часа седмично. Заплатата е доста по-висока, отколкото в родната им страна.

Макар и мнозинството мигранти с времето да се връщат обратно, броят на поляците и българите в Холандия расте. Понастоящем в западноевропейската страна са регистрирани 111 000 поляци и 21 000 българи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай