Българите в чужбина искат представител в НС

Българите в чужбина искат представител в НС | StandartNews.com

Брюксел. Българите по света искат да бъдат представени в Народното събрание. Това заявиха участниците в провеждащата се в Брюксел конференция за политиката за българите в чужбина.

Инициативата е под патронажа на вицепрезидента Маргарита Попова. До късно участниците във форума обсъждаха какво трябва да направи държавата за съхраняване на националната идентичност, като поставиха акцент върху образованието.

Ние бихме желали Министерството на образованието да обърне специално внимание върху учебниците по история и география, заявиха нашенците. Те смятат, че в създаването на учебниците би трябвало да се включат учители, преподаватели вече и в българските училища в чужбина, защото те са наясно с проблематиката и как трябва да се разпредели този материал.

Конференцията продължава и днес. Очаква се участниците да приемат заключителен документ, който да залегне в бъдещата стратегия за българите в чужбина, предаде БНР.

Маргарита Попова заяви, че тя лично е за това да има повече български училища, да имат по-добра материална база и в тях да работят добри учители. Навсякъде има доверие на националните власти в момента, което не бива да се пропилява, каза вицепрезидентът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай