Българин е ранен при бомбен атентат в Йоханесбург

Българин е ранен при бомбен атентат в Йоханесбург | StandartNews.com

София. Двама души загинаха и трима са ранени при бомбен атентат срещу магазин в предградие на Йоханесбург, като единият от пострадалите е българин, а другият- сърбин. Помещението е било собственост на спорния чешки бизнесмен Радован Крейчир, заподозрян във връзки с организираната престъпност, предадоха световните медии.

До момента самоличността на двете жертви не се разкрива. . Един от ранените е в тежко състояние, посочва южноафриканската полиция, но не се уточнява националността му.

Експлозията е станала снощи в магазина за изкупуване на злато и диаманти на чешкия бизнесмен, разположен срещу търговския център в квартала Бедфордвю. Експерти все още се опитват да установят вида на експлозива.

Чешкият бизнесмен е избягал от родината си, където е осъден задочно на 11 години затвор за пране на пари. Чехия иска екстрадирането му, но той твърди, че съдебните му проблеми се дължат на опит за разчистване на политически сметки.

Крейчир е бил арестуван през 2007 година при идването си в Южна Африка с фалшив паспорт. От тогава той е започнал дълга съдебна процедура, за да избегне екстрадирането си. Съдебните заседания по случая непрекъснато се отлагат по различни причини. Бизнесменът е съден и за това, че се е опитал да се представи за раковоболен, за да избегне екстрадирането и да получи убежище в Южна Африка.

Свързан е с местната мафия като едва е оцелял при атентат през юли. През октомври е бил хванат да пренася дрога, а смятан за негов съдружник е бил надупчен с куршуми в Бедфордвю. Крейчир отрече да има нещо общо с жертвата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай