Българи изобретиха софтуер, който прогнозира жертви и щети от терор

Българи изобретиха софтуер, който прогнозира жертви и щети от терор | StandartNews.com

София. Българи изобретиха уникален софтуер, който прогнозира щетите, жертвите, броя на ранените и видовете травми при терористичен взрив, предаде бТВ. Точността на прогнозата е до 92%.

На базата на математиката, физиката, статистиката, биокинетика и медицината учените могат да изчислят при взрив с до 500 киограма тротилов еквивалент какви точно ще са жертвите, щетите и ранените и какви спешни мерки да се вземат. По идеята от 7 години работи доцент Николай Младенов от Военна болница.

„Информацията отива до съответния диспечърски център, така че да се комплектоват медицинските сили и да се посочи профилно потока на пациентите - болните с черепномозъчна травма да попаднат в заведение, където могат да ги лекуват," обясни доц Младенов.

Действието на системата е проверено и ефектът й - потвърден с инсценировка в реално време, записана с високочестотни камери.

„Първото, което се прави при такъв инцидент, е медицински оглед. Прави се за 60 секунди. Обръща се внимание не на индивида, а на масата - не се полагат усилия за загиналите. Нас ни интересуват спешните и отложените спешни, за които можем да се погрижим," обясни още доц. Николай Младенов.

Откритието може да подпомогне и следствените служби, защото може да възстанови с висока точност ситуацията преди взрива и съответно да ги насочи към извършителя, дори може да даде насоки за разумни архитектурни решения в обществени сгради, където се струпват много хора. Интерес към изобретението вече са проявили американски и израелски служби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай