Багери бутат "Буната"

Багери бутат "Буната" | StandartNews.com


Варна. Култовото заведение „Буната” на брега на морето ще бъде съборено в сряда. Има заповед на РДВСК  за акцията на багерите да го бутнат точно в 10 часа. Причината е, че пречи на проекта „Алея Първа” и за това искат да го махнат ,заяви на пресконференция собственикът на "Буната" Иван Киров. Заведението ,любимо на повечето варненци, работи от близо 20 години откакто е изграден обектът .

Отворено е нонстоп и през лятото дава хляб на 35 човека персонал.Според Иван Киров аргументът на държавните институции да предприемат тази стъпка е ,че ресторантът е вдигнат върху терен, който е изключителна държавна собственост, тоест на морския плаж.  

Последното решение на ВАС  от 15 януари т.г е ,че теренът от близо 1200-1300 кв.м е публична държавна собственост. В същото време известният дипломат Иван Станчов има за мястото акт за частна собственост. Документът му е от 1900 г.когато дядо му е купил земята край морето –с лозята и ската .Собственикът на крайбрежния ресторант Иван Киров  е купил пък през 2008 година терена от него и станали съсобственици с Иван Станчов.

"Дори и държавата да е изключителен собственик на земята, считано от 1 януари 2008 г., когато влиза в сила Законът за устройство на черноморското крайбрежие, тя е трябвало да започне процедура по отчуждаване на имота. Но държавата не предприема подобни действия, защото няма акт за собственост. Така две съдебни инстанции отхвърлят претенциите на държавата”, каза още Киров.

Според Киров в ПУП мястото е отредено за рибарски ресторант. Има заповед за събаряне на основание на решение на ВАС. Земята е публична държавна собственост –територия, извоювана от морето след като е изградено брегоукрепителното съоръжение ,каза шефът на РДНСК във Варна инж.Галин Баев.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай