Баджанаци нарязват дреболийки при Цонев

Баджанаци нарязват дреболийки при Цонев  | StandartNews.com

Председателят на Българска офицерска легия "Раковски" о.р. майор Иван Милов, който е втори в листата на ПП "Нова алтернатива", е майстор на печеното агънце на фурна.

Приготвяме го двамата с баджанака Райчо, затова сме нарекли рецептата агне по баджанашки. Ден преди празника се качваме двете семейства на вилата на баджанака в пернишкото село Мурино, където има една стара печка с дърва. На нея приготвяме агънцето, тъй като на друга фурна не става същото, обяснява Милов.

Семейната рецепта е много тертиплийска, а майсторът на агнешкото така я описва, че предизвиква апетита на слушателя. Двамата с баджанака купуват агнето, като гледат да е не повече от 12- 14 килограма, тъй като ако е по-голямо, е малко тлъсто. Измива се, като се отделят дреболиите. Добре измитото и подсушено агне се намазва отвътре с черен пипер, а отвън с червен и се оставя да поеме подправките. През това време двамата мъже нарязват на ситно дреболийките, в тиган запържват в малко масло ситно нарязани лук и спанак, като прибавят и две чаши ориз, вода сол и подправки магданоз и джоджен.

Тъй като обичаме да е по-пикантно, слагаме и нарязани на ситно люти чушлета, описва още приготвянето на вкуснотията Иван Милов. Всичко се задушава до златисто и после вътре се слагат дреболиите, с които ястието къкри до сваряване. С готовата дроб-сарма се пълни коремът на агънцето и се зашива старателно. След това се слага във фурната, като по време на печенето е най-важно да се следи огънят да е слаб.

На всеки 30-40 минути печивото се вади и се маже с разтопено масло, в което има черен и червен пипер. Пече се около 5 часа, като на третия агнето се обръща в тавата, за да се запече и от другата страна. Обикновено сядаме вечерта да го правим и до сутринта около 3-4 е готово, казва кандидат-депутатът. За обяд на следващия ден се сервира с пресен чесън, пържени пресни картофки и голяма зелена салата с варени яйца. Към всичко това се поднася и по една голяма студена ракия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай