Бабинден е

Бабинден е | StandartNews.com

Отбелязваме Бабинден- ден на родилната помощ, акушерите и гинеколозите. Днес празнуват над 3600 акушерки и 1300 лекари акушер-гинеколози в цялата страна.

Ако на Бабинден времето е топло и ледът се топи, реколтата няма да е добра. Ако пече слънце, през февруари ще е мразовито. На хубаво е, ако днес вали сняг или дъжд. Това означава, че ще има плодородие през годината.

Днес в много части от страната се извършват различни ритуали. Например още преди изгрев слънце майките с деца до 3-годишна възраст отиват до чешмата и наливат прясна вода, където пускат стрък босилек или здравец. След това отиват в дома на бабата, изродила детето им и й поливат ръцете с нея, за да се измие. После й даряват чиста кърпа в знак на признателност за това, че тя е дала живот на детето им.

В други части на страната акушерките са дарявани от майките с кърпа, която се вързва и в нея се слага пара, а също така с риза и чорапи.

Бабата обикаля къщите, в които е бабувала, и къпе малките. Носи бяла и червена вълна, мед и просо. Бялата вълна представлява магическа благословия, за да доживее детето дълги години, червената - за да е здраво и румено, просото - за да пълнее, медът - да е работно като пчелата и да умножи човешкия род. След къпането маже децата с прясно масло и мед. Това е начинът, по който тя миросва малките. С мед и благослов бабата миросва и булките: „Да са сладки на мъжете си, както е сладък медът."

Бабата акушерка слага празнична трапеза (като за сватба или кръщене) за всички жени, на които е бабувала, и ги кани на гости. Дъщерите и снахите редят трапезата. Там всяка оставя своя дар: прясна погача, кокошка, баница, шише вино... Веселбата е бурна, с пиперливи подхвърляния и закачки. Наричанията и припевките са свързани със сексуалния живот, зачатието, раждането. На места бабата, окичена с наниз люти чушки около врата, кади с керемида под полите на жените, за да раждат повече. Пеят се песни за семейството, любовта, честитите майки с многолюдна челяд. Бабата сее с решето просо на софрата, за да са плодовити жените. В началото на трапезата сядат само жени. Чак по-късно идват мъжете и веселието става още по-буйно, с музика, игри и песни, съобщава "Фокус".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай