Баба Марта в аванс? Прогноза на проф. Рачев

Топло време до края на февруари

Баба Марта в аванс? Прогноза на проф. Рачев | StandartNews.com

До края на февруари ни очаква топло време, ще бъде относително сухо. Четвъртък ще е най-топлият ден от седмицата в София. В петък предстои захлаждане, температурите ще паднат от 14 на 10 градуса.

Това заяви в студиото на „Тази сутрин“ климатологът проф. Георги Рачев.

Макар календарно да сме 15-ти февруари, в метеорологично отношение сякаш е дошла Баба Марта.

Синоптичните модели стигат до извода, че ни чакат дни на пролетни температури. 

До края на тази седмица, дори и  в началото на следващата /понеделник/  дневните температури ще варират между 10 и 15 градуса, а не е изключено в отделни дни, в низините на страната, да измерим и малко по-високи температури, прогнозират в "Дарик".

Високото атмосферно налягане над страната ще води до хубаво време, с повечко слънце и усещане за пролет.

Чак в началото на другата седмица, около 22 февруари, моделите показват развитието на средиземноморски циклон, който вероятно ще окаже съществено влияние на времето в страната. Ако тази прогноза се реализира, следващият вторник, сряда и отчасти четвъртък ще видим влошаване на времето с дъжд и сняг.

Синоптикът проф. Георги Рачев потвърди в bTV, че минималните температури ще останат сравнително положителни до 23-24 февруари.

„Между 23-24 февруари се очаква период на малко по-свеж и хладен въздух, който ще се задържи няколко дни“, допълни проф. Рачев.

Хубавото и топло време е подходящо и за зимни спортове, макар и в планините температурите ще се повишат в следващите дни и дори на 1500 - 1800 метра вероятно ще са над нулата.

Това означава, че снегът ще се топи в по-ниските части. Но в планините има много естествен сняг и това затопляне няма да доведе до много съществено изменение. 

Хубавото време, което очакваме е подарък от природата в наистина зимния месец февруари, това е облекчение и за транспорта и за отоплението на домовете ни.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай