Автобуси вместо влакове ни возят до 15 септември

Автобуси вместо влакове ни возят до 15 септември | StandartNews.com

От първия учебен ден се връща в сила старото разписание на железницата

Автобуси вместо влакове ще ни возят по някои жп направления до 15 септември. Това съобщиха за "Стандарт" от "Холдинг БДЖ". Временните промени в Графика за движението на влаковете бяха въведени от 27 юли поради липсата на работещи локомотиви и ще приключат до първия учебен ден, заявиха са от холдинга.

Основните направления, които се обслужват на 100% от автобуси вместо от влакове, са 15-километровият участък между Долна махала и Хисар, както и 39-километровата линия между Берковица и Бойчиновци, сочи новото разписание.

Много автобуси ще возят до 15 септември и пътниците в участъка Бургас – Карнобат – Сливен (116 км), обясниха от "БДЖ-Пътнически превози". Отам уточниха, че става въпрос само за композициите, засегнати от ремонтните дейности, които извършва по 3-та главна линия НК "Железопътна инфраструктура". Това е много по-удобно за пътниците, вместо да се трансбордират, както беше до 27 юли, от влак на автобус и обратно на влак по няколко пъти, коментираха от жп превозвача.
Заради ремонти само един следобеден влак е останал да се движи до първия учебен ден и в участъка от 3-та линия София – Копривщица – Карлово (153 км). Всички останали влакове са заменени от автобуси, казаха от жп превозвача.

Автобуси се движат вместо някои влакове и в 100-километровия участък Ст. Загора - Карлово.

По-малко пътнически влакове до 15 септември се движат и в участъците Мездра – Бойчиновци, Пловдив – Карлово, Стара Загора – Карлово, Горна Оряховица – Шумен, Мездра – Плевен, София – Перник, Своге – София и София – Банкя, припомнят от жп превозвача с уговорката, че става въпрос само за влакове, които се движат извън пиковете часове и традиционно возят малко пътници. Промените в разписанието не засягат редовните пътници, използващи влакове за придвижване до работа и обратно.

Няма никакви промени и в движението на международните и бързите влакове на БДЖ.

„БДЖ–Пътнически превози" не е предприело отмяна на влакове, а само временни промени в разписанието на някои от тях, категорично заявиха от компанията. Последните капиталови ремонти на локомотиви на БДЖ са извършени в периода 1993–1996 г., а през 2002 г. е закрит и последният завод за ремонт на локомотиви в България, припомниха от компанията. Въпреки това дружеството се ангажира да извърши спешни ремонти на част от локомотивите си, които ще гарантират, че след 15 септември ще се спазва стария график за движение на влаковете, който влезе в сила през декември 2015 г. и ще действа до средата на декември 2016 г., категорични са от „БДЖ – Пътнически превози".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай