Авария с фалкона на Бойко

Авария с фалкона на Бойко | StandartNews.com

Колесникът не се затвори, премиерът кръжи час над София

Драма с правителствения фалкон изправи на нокти държавата. При излитането на Бойко Борисов за Брюксел тази вечер единият колесник на самолета не се прибра, съобщи първи "Стандарт". Това наложи машината да кръжи близо час над София, за да изразходва горивото си. След 5 опита накрая фалконът успя да се приземи. На борда бяха Борисов, началничката на кабинета му Анджелина Тотева, директорката на правителствената информационна служба Севделина Арнаудова, фотограф и оператор на МС, както и охраната от НСО.

Светкавично на летището бяха извикани линейки и пожарни. "Рискът бе огромен. Ако самолетът тръгне да каца с пълен резервоар, при допира със земята колесникът може да се прибере, машината да заоре "по корем" и да се взриви", обясниха за "Стандарт" пилоти.

Борисов запазил самообладание. Опитвал се да успокоява спътниците си, разказвайки вицове, споделиха след кризисната ситуация от екипа му.

До 21,30 ч все още не бе ясно кога през нощта и с какъв самолет Борисов ще лети отново за Брюксел. В четвъртък той трябва да участва в срещата на върха на ЕС. За 8,30 ч пък е предвиден разговорът му със Сергей Станишев за общата им позиция по влизането на България в Шенген.

Това не е първата авария на фалкона. През март 2008 г. машината не успя да отведе в Брюксел тогавашния дипломат номер 1 Ивайло Калфин, защото се оказа с нарушена изолация, причинена от влагата. В края на януари 2008 г. другият правителствен самолет - ТУ-154, с който президентът Георги Първанов пътуваше към Мексико, претърпя авария след излитане от Азорските острови и беше принуден да кръжи три часа в небето. Държавният глава не успя да осъществи визитата си в Мексико и се върна в България, като ползва португалските и българските авиолинии. През 2013 година правителственият "Фалкон" отиде в Швейцария на технически преглед. Той е произведен 2001 г. от френската компания "Дасо Авиейшън".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай