Армията недоволна от заплатите, но мотивирана

Армията недоволна от заплатите, но мотивирана | StandartNews.com

София. Изследване в армията показа, че военните са неудовлетворени от заплащането. Въпреки вълната от съкращения обаче, военнослужещите са запазили мотивацията си, показва проучване.

Военнослужещите са недоволни от заплащането си и го поставят в средата на скалата за удовлетвореност, показва изследване сред 2 000 офицери, сержанти и войници, предава бТВ.

„При войниците се наблюдава най-ниска оценка на заплащане, сержантите малко по-висока и офицерите по-висока,” коментира полк. Илия Маринов. „Това е в зависимост от заплатите, които получават, но мотивацията не е обвързана само със заплащането. Тя зависи от фактори като микроклимат, взаимодействието между хората и доверието - тяхната защита и сигурност в тази среда.

Мотивацията им обаче се е запазила, а причината - доволни са от това как работят в екип. Военните обаче не чувстват общественото одобрение за работата си. Подобни настроения се наблюдават и в Афганистан, където те са изложени на най-голям риск.

„Може би, за хората, военните зад оградите харчат пари на държавата и си губят времето, но не е така - зад тези огради има много труд и тренировки,” отбеляза майор Божидар Бойков. „Искам да кажа, че държавата не е вложила пари напразно, за да е вложила пари има нужда от военните и никога рискът не може да бъде покрит от парите. Колко струва един човешки живот - не е правилно това настроение срещу военните, което има в нашата държава.”

Проучването на нагласите в армията е открило и неудовлетвореност от битовите условия, техническата база и оръжието.

„В една организация, въпреки че парите са важни, човешкият фактор е по-важен, защото на него трябва да се гледа като инвестиция - ако не инвестираме те ще напуснат,” каза още полк. Маринов. „За да наберем нови 1 000 души, армията ще инвестира много повече в подбор и обучение и квалификация, отколкото да ги задържим. Това трябва да се има предвид и от политиците, когато вземат решения.”

На фона на вълната от съкращения, изследването не е показало високи нива на обвързаност към военната среда, което показва, че военните са достатъчно гъвкави да се развиват професионално и извън армията. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай