Армия на границата ни заради бежанците

Бежанците в Македония

Армия на границата ни заради бежанците | StandartNews.com

Армия ще пази границите ни заради кризата с бежанците. Динамичната обстановка с бежанската вълна от Близкия изток събра на спешна среща премиера Бойко Борисов, вътрешния министър Румяна Бъчварова, финансовия министър Владислав Горанов и шефа на Агенцията за бежанците Никола Казаков. А малко по-късно от Министерството на отбраната съобщиха, че във връзка с усложнената обстановка в съседните държави и бежанската вълна Министерството на отбраната ще предложи конкретни мерки, за да може заедно с МВР да подсигури държавната граница.

Сухопътни войски ще актуализират плановете си, за да проведат съвместни мероприятия с Гранична полиция за засилване охраната на границата. Между двете институции текат разговори за изясняване на конкретните задачи. Готовността на българското правителство вчера бе обявена на фона на кризисната ситуация с бежанците в съседна Македония. Преди ден комшиите обявиха извънредно положение по северната и южната им граница в опит да се справят с нахлуващите всекидневно стотици имигранти. Почти 39 000 бежанци, повечето от тях сирийци, са регистрирани при преминаването си през Македония през изминалия месец, два пъти повече от месец по-рано. Завчера говорителят на македонското МВР Иво Котевски заяви, че полицията и армията ще контролират 50-километров граничен участък за спиране на "масивен" приток на мигранти, идващи от Гърция. "Тази мярка очакваме да даде резултат в две насоки. Първо, да се увеличи сигурността и спокойствието на местното население и второ, да се осигури по-цялостен подход в третирането на лицата, които са изразили намерение да поискат убежище в Македония", заяви говорителят. Вчера от пресслужбата на еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан заяви, че Македония има право, в съответствие с международното законодателство, да контролира лицата, които искат да влязат на нейната територия и да забрани влизането на онези, които не изпълняват критериите й. "ЕК е запозната с решението на правителството да обяви извънредно положение в областите по южната и северната граница. Комисията е подготвена да предостави хуманитарна помощ на Македония", се казва още в съобщението.

Междувременно БГНЕС съобщи, че македонската армия е пропуснала малка група от около 200 души да премине от гръцка на македонска територия, недалеч от град Гевгелия. Право да преминат границата имаха предимно жени, деца и възрастни хора. Всички са придружени от полицейски екипи до железопътната гара на Гевгелия. А там с извънреден влак те трябваше да потеглят за Табановце, към сръбската граница. От македонската армия съобщиха, че и в бъдеще ще бъдат пропускани малки групи хора, но само с разрешението и преценката на Скопие. Около 20.00 часа българско време снощи се очакваше нова група да бъде допусната да премине границата. По южната и северната граница на Македония е обявено кризисно положение. По тези места вече има военни, които контролират и спират нелегалното влизане на територията на Македония, информира още БГНЕС. Преди дни сръбският външен министър Ивица Дачич предупреди за евентуални бежански потоци към Хърватия и България. Огромната част от бежанците са от Сирия, Афганистан, Ирак и Пакистан. "Досега нямаме индикации от службите и други източници, че ще има прехвърляне на бежанци от Македония към България", каза Никола Казаков.

Анализираме всички процеси

Румяна Бъчварова,
вицепремиер и МВР министър

Нашата оценка е, че не съществува сериозно увеличение на миграционния натиск към страната ни извън този, който обичайно следим. Това не означава, че ние можем да не планираме провеждането на определени превантивни мерки, които да ни направят по-сигурни. Бяха обсъдени допълнителни мерки, които да въведени по границите. Една от тях е да обсъждаме с представителите на Българската армия съвместни организационни форми и действия, с оглед на по-добрата превенция по границата ни с Гърция и Македония. Няма нещо, което да тревожи гражданите. Ние следим всички процеси, анализираме всяка информация и предприемаме действия.

Митов на среща с колегите
си от Тирана и Скопие

Министърът на външните работи Даниел Митов ще бъде специален гост в понеделник на годишната посланическа конференция в Скопие по покана на македонския си колега Никола Попоски, съобщиха от Външно. В рамките на визитата е предвидено провеждането на тристранна среща между министрите на външните работи на България, Република Македония и Албания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай