Арменският Св. Валентин дава знак за сватба с хапка в полунощ

Арменският Св. Валентин дава знак за сватба с хапка в полунощ | StandartNews.com

Да се влюбиш на сън след като си отправил молитва към свети Саркис. Всеки, който е опитал тайнството, казва, че действа. Но част от магията на ритуала е и вкусът на семплата обредна солена питка, която хапваш в полунощ преди да заспиш. А към малките часове вяра, емоция и жажда те будят с името или образа на сродната ти душа. Тази история оживя във фейсбук вчера, когато арменците от цял свят отбелязаха деня на младите и влюбените с почитането на свети Саркис Победоносец. "Днес празнуват и всички, които носят името Саркис. Именният им ден е един арменски еквивалент на свети Валентин - истината е една - да живее любовта!", заредиха се постове в социалната мрежа. Всъщност св. Саркис е сочен за един от най-обичаните светии от Арменската апостолическа православна света църква (ААПСЦ) и се отбелязва обикновено 63 дни преди Възкресение Христово. Любопитната подробност е, че едва преди няколко години Католикосът на всички арменци Какерин II официално обявява деня на св. Саркис за празник на влюбените.

По традиция една от най-старите арменски апостолически черкви у нас във Варна отбелязва празника най-ярко, защото носи името на светеца. В събота вечерта десетки младежи и влюбени двойки се събраха в храма, за да получат благословия лично от Н.В.П. архимандрит Исахак Бохосян - архиерей на Арменската Епархия в България. "Празникът на свети Саркис е един от най-важните за Варненската църква, понеже нашата църква носи името на светеца. Подготовката започва още преди месеци", сподели пред "Стандарт" отец Бардухимеос. Той е духовен водач на арменската общност във Варна и сочен за един от най-ерудираните млади свещеници у нас. Важна част от традицията е и "благославянето на курбана", ("мадах" на арменски), който се раздава на миряните. Курбанът се прави от събраните дарения на миряните, както и с директното участие на Кръстника на кръста на нашата църква. Преди няколко седмици навръх Богоявление и на арменската Коледа за кръстник на варненския храм бе излъчен мениджърът Кеворк Крикорян. Тържествената литургия вчера събра над 300 вярващи в храма "Св. Саркис".

Ритуалните питки, които си разменят празнуващите, могат да бъдат под формата на малко сърце. А рецептата е повече от обикновена - брашно, вода, сода за хляб, по-рядко 1 или 2 яйца, но не е задължително. "Ако говорим за символика, от сладко също те мъчи жажда", усмихва се майсторката на солени сърца д-р Ахавни Кеворкян от Пловдив. "Ако на двора или терасата сложите тава с брашно, рано сутринта ще намерите по брашното следи от копитата на светеца, което е сигурен знак, че любовта няма да подмине този дом", допълва тя.

Св. Саркис ходатайства пред Бог

Отец Бардухимеос, духовен водач на арменската общност във Варна

Свети Саркис е бил пълководец в римската армия и е живял през IV век. Когато той приема християнството, започва да проповядва Благата Вест за Възкресението на Христос на всички свои войници и на хората, които са живели в територията, която той е завладял. Той винаги се отзовал на помощ на всички християнски младежи и влюбени и затова църквата го е кръстила с името "бързоходният свети Саркис". Когато езичниците убиват него, сина му - Мардирос и войниците му, понеже са били християни, младите и влюбените двойки започват да отправят своите молитви към пълководеца Саркис, за да им помогне по време на изпитание. Понеже е покровителят на младите и на влюбените двойки, то всеки може с молитва да се обърне към него, за да ходатайства пред Бог за младите и за влюбените.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай