Арестуваха Волен

3000 искат Цацаров да вземе имунитета на Сидеров, той мисли седмица

Арестуваха Волен | StandartNews.com

София. Мъж с бяла престилка, усмирителна риза и маска на лидера на "Атака" Волен Сидеров бе задържан пред Народното събрание около 10 часа. Докато в парламента гласуваха освобождаването на истинския Волен Сидеров от Комисията по етика, отвън журналистът Найо Тицин, маскиран като лидера на националистите, се промъкна зад полицейския кордон и моментално бе задържан. Тицин бе отведен за проверка на документите до полицейска кола близо до входа на Народното събрание, а след това и до пропусквателния пункт на задния вход на парламента за по-обстойна проверка, като през цялото време служителите на реда така и не свалиха маската му. "Радвам се, че арестуваха Сидеров", коментира журналистът, след като бе освободен. Той обясни, че е навлязъл в зоната за сигурност с единствената цел фотографи и камери да заснемат как полицията извежда от парламента Сидеров.

Почти 1000 души се събраха към 9 ч. пред сградата на Народното събрание за традиционното "протестно кафе". В 20-ия ден на протестите обаче недоволните предприеха радикални действия и останаха през целия ден, принуждавайки депутатите да работят под обсада. Мнозина от бунтарите се появиха предрешени с бели престилки като символ на лечение на нацията и "с желание да излекуват политиката от мафията и Волен Сидеров".

Полицията отцепи района още от 8 ч., за да може депутатите да избегнат "народната любов", идвайки на работа. Зоната за сигурност прехвърли дори храм-паметника "Александър Невски" до ул. "Г.С. Раковски" и Паметника на Васил Левски към улица "Оборище". Почти през целия ден продължи блокадата на улица "Оборище" и бул "Васил Левски", което наложи тролейбусите да се изтеглят по посока Сточна гара. Едва след 15 ч. протестиращите влязоха в шеговити преговори с охраняващите ги полицаи. "Ще вдигнем блокадата само, ако арестувате Волен Сидеров", предложиха те. Половин час по-късно близо 20 патрулни автомобила и един автобус с полицаи дойдоха на мястото, като подканиха протестиращите да напуснат кръстовището. В отговор получиха покана да се включат в протеста, като хората скандираха: "Елате при нас, протестът е за вас". Един от протестиращите бе задържан за кратко. Около 16 ч. полицаите все пак реагираха и къде с увещания, къде прилагайки малко сила раздигаха хората, насядали на пътното платно. Движението бе пуснато отново, а хората се събраха на групи на тротоарите.

Междувременно граждани внесоха сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров с искане за сваляне на имунитета на Волен Сидеров и подвеждането му под наказателна отговорност. Сигналът е придружен от подписка, съдържаща 3121 имена и ЕГН на граждани, които подкрепят искането. Протестиращи разказаха пред "Стандарт", че въпреки желанието им Цацаров не ги е приел, защото бил много зает и нямал възможност. Те са занесли сигнала в регистратурата на прокуратурата и са получили входящ номер. От кабинета на Цацаров пък ги уверили, че сигналът ще бъде предаден незабавно на главния прокурор, за да се запознае с него. Очаква се да има отговор от държавното обвинение до седмица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай