Неделя,

Арестуваха трима трафиканти на сирийци

От: Failed to load user -
A
A
A

Двама мъже и 17-годишен младеж са зад решетките за трафик на хора. Те са задържани при съвместна операция на икономическите полицаи от ОДМВР-Хасково, служители на РУ-Свиленград и колегите им от Граничния полицейски участък.

Преди да щракнат белезниците, трафикантите успели да прекарат през държавната граница на България незаконно 8 сирийски граждани.

Четирима от чужденците са открити в необитаем дом в свиленградското село Маточина. Останалите са разкрити и заловени в района на село Сладун, докато пътували в лек автомобил „Воксхол Вектра", шофиран от 59-годишен хасковлия. Хасковлията трябвало да откара нелегалните от пограничния район към вътрешността на страната.

При разследването станало ясно, че групата сирийци е преведена от Турция в България преди 3 дни. Навигатор през границата им бил 17-годишният Христо. Той е жител на старозагорското село Горно Съхране.

Младокът обаче познавал добре козите пътечки в района на Маточина, защото живеел в отдавана в свиленградското село. Прекарал хората от Маточина и началото на 30-километровата телена ограда от Лесово. Групата обаче е засечена термокамерите. Униформените обаче не направила веднага арестите, за да бъдат разкрити и помагачите.

По неофициална информация сирийците са платили по 1000 евро за човек.

В ареста е и още един помагач – 29-годишен мъж от село Маточина, чиято задача в схемата била да намира квартири на изчакващите прехвърляне към вътрешността на страната чужденци.

Тримата са задържани в РУП-Свиленград за извършено престъпление по чл.294, ал.1, вр.чл.20, ал.2 от НК. Според закона наказанието е лишаване от свобода от 2 до осем тгодини. Сирийските граждани са на възраст между 17 и 41 години. Те са задържани са в РУП-Свиленград за 24 часа и посочените от тях данни се проверяват.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички