Анжел Вагенщайн получи отличието "Св. Паисий Хилендарски"

Анжел Вагенщайн получи отличието "Св. Паисий Хилендарски" | StandartNews.com

София. Видният български режисьор, сценарист и писател Анжел Вагенщайн получи държавното отличие "Св. Паисий Хилендарски". То му беше връчено от премиера Пламен Орешарски на официална церемония в Министерски съвет. Наградата е за изключителния му принос в развитието на българското филмово изкуство и на българската литература и култура.

"Тази награда е заслужено признание за творчеството на един хуманист, който е гордост за нашата страна, тя е поклон пред всички наши творци оставащи неизменна опора за хората в България, пред провокиращите самите нас да бъдем по-добри и по-толерантни", каза премиерът при връчването на отличието. "Още по-голям е приносът на Анжел Вагенщайн за това, че ни предизвиква да мислим, признателен съм за образите и идеите в неговия свят", допълни той.

От своя страна Вагенщайн каза: "У нас днес тези, които са угрижени за човешките души, са в беда, в голяма беда. Едни от главните виновници за това печално състояние на нашата духовност и на нейните творци, задълбочаващо се през годините са сред сменящите се обитатели на Министерски съвет".

„Смятам за огромна чест тази награда, чест е да бъдеш причислен към безкрайния низ от хора на духа, предавали си един на друг неугасващия светлик на словесността и културата", изтъкна той и помоли премиера Пламен Орешарски, министъра на културата Петър Стоянович и министъра на финансите Петър Чобанов да обърнат внимание на Съюзът на българските писатели, който ще се обърне с конкретни предложение към тях.

"Знам колко ви е трудно, колко устойчивост, спокойна самоувереност и чувство, че сте на прав път се изискват, за да устоите на вилнеещите под вашите прозорци стихии, затова най-искрено ви пожелавам твърдост, кураж и последователност. Надявам се, че ще устоите на изпитанията със съзнанието, че никой от нас не е светец и че трябва да поемем и споделим вини, грешки и грехове. Но знам, също така, че винаги след осъзнаването, както след бурята хоризонтите изсветляват", каза той на премиера Орешарски в своето 5-минутно слово.

Вагенщайн направи и коментар на излязлата класация на списание "Форбс" за 50-те най-влиятелни българи. "Въпреки някои мои съмнения в подбора, сред тези 50 имена, надявам се и имена на действително заслужили люде, очертали през годината параметрите на крехкото ни национално самочувствие, няма името на нито един учен или мислител, на нито един човек на перото и духа, на четката, на нито един роден маг и вълшебник на музиката, на сценичния или екранния образ, на нито един от онези образи на културата и изкуствата, които не орат и не жънат хляба на народа, но нали още в писанието е казано, че "не само с хляб се живее".

"Ако същият този "Форбс" с неговата неведома за мен метрична система на значения и принос си направи труда да посочи онези 50 или 500 имена, градили темелите на нацията от Възраждането до днес, на челно място едва ли ще пише името на един банкер, а на един скромен атонски монах. Ще следват вероятно имената на Левски, Ботев, Захари Стоянов, братя Миладинови, Иван Вазов и още една славна поредица от същата кръвна група", добави той. Още пред 9 век на български език и с български букви е написано "Голи са без книги всички народи, безсилни да се борят с противника на човешките души", припомни той.

Годишната държавна награда "Св. Паисий Хилендарски" е учредена през 2000 г. Нейни носители до момента са: проф. Вера Мутафчиева, акад. Светлин Русев, проф. Стефан Данаилов, Йордан Радичков, проф. Христо Христов, арх. Богдан Томалевски, Богомил Райнов, Валери Петров,Рангел Вълчанов, проф. Крум Дамянов, Наум Шопов, Христо Ганев, чл.кор. проф. Елка Бакалова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай