Аню търси запасняци

Плаща на бившите военни над 1000 лв. годишна заплата

Аню търси запасняци | StandartNews.com

София. Военното министерство започна набирането на резервна армия, която ще може да изпраща и на мисии в чужбина по подобие на Националната гвардия на САЩ.

Ведомството на Аню Ангелов обяви 160 свободни позиции за резервисти, които трябва да се заемат от напуснали армията военни. Те ще бъдат викани на учения и ще бъдат изпращани на мисии, срещу което ще получават възнаграждение.

Първите конкурси ще се провеждат до 16 октомври, а документи ще се приемат във военните окръжия до 27 септември.Голяма част от вакантните места са в сухопътните войски. Търсят се командири на отделения, специалисти по взривни технологии и неутрализиране на боеприпаси, механик-водачи на верижна техника и автомобили. Свободните длъжности са в Пловдив, Асеновград, Шумен, Стара Загора и Белене.

Водолази, торпедисти и експерти по корабни системи търси бойният флот в обявените 55 места. ВВС сили са обявили 91 длъжности.Общо 3500 резервисти трябва да бъдат набрани през следващите години. Очаква се те да струват на бюджета около 12 млн. лв., което е два пъти по-евтино, отколкото издръжката на професионалния военен.

Само 400 резервисти трябва да бъдат осигурени до края на годината. На практика така се покриват дупките в армията, които се оголиха около съкращенията през последните години. Първите договори ще бъдат за 3 години. Освен с военното министерство, те ще се подписват и с работодателя, който трябва да се съгласи да пуска служителя си два пъти в годината за обучение. 

Близо 1000 лв. годишна заплата ще получават бившите военни, които се запишат в резерва. Те ще имат ангажимента поне два пъти по 15 дни да се явяват на активна военна служба, срещу което ще получат отново възнаграждение. Така един резервист може да докара по 2000 лв. на година. Отделно те ще получават командировъчни и ако бъдат изпратени на мисии зад граница.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай