Ани Витанова - от двете страни на барикадата

Мис "Кюстендилска пролет" захвърля ТВ грима и става конен полицай

Ани Витанова - от двете страни на барикадата | StandartNews.com

Сред полицаите има и нежни същества, които не трябва да бъдат нападани и бити, а да получават цветя и въздушни целувки. След среднощния инцидент от вторник обаче доверието между полиция и протестиращи се изпари. Бял бус "Мерцедес" на Гранична полиция успя да потопи в кръв породилата се симпатия между униформени с каски и палки и протестиращи с пръти и камъни. Затова появата на Ани Витанова пред медиите и обясненията й, че боят е настанал, не породен от мирните протестиращи, а от провокатори в редиците им, сякаш удариха на камък.

Единствената жена сред 50-те

души от взвода за борба с масовите безредици беше нападната, докато даваше тв интервю в четвъртък. Някои я обвиниха като провокатор, който биел наред и псувал. Което е доказателство само за едно - когато чашата се счупи, причини много. Протестиращите обаче не знаят един много важен факт от биографията на полицай Ани Витанова - тя е била и от двете страни на барикадата. Има невероятно богата биография и очевидно не е тясно скроена - ще прости на зле държащите се с нея. Защото, ако не е с униформа, тя би застанала в редиците на протестиращите, а не при управляващите. Ани Витанова е от същата каста и е принудена заради професионалните си ангажименти да работи срещу 700 лв. - на барикадата между бесни протестиращи и още по-бесни властолюбци.

Коя е обаче красивата полицайка? В продължение на 9 години от 1998 до 2007 г. тя репортерства сред шапкарите от военното министерство, води новини в "Евроком". Сблъсъкът с двойнствената природа на властта я дразни още тогава -

пропастта между думи и дела

е ужасяващо мащабна дори и за разкрепостената Ани. Затова тя избира да дири справедливост и отива да работи в полицията. Преминава конкурси, след това за повече от година отива в Пазарджик на подготовка. Първоначално работи в гранична полиция на летището, но се мести в конния взвод към столичната полиция. Качването на кон е поредното предизвикателство в живота й. Дават й Дисниленд, но по-късно пада лошо от него и се отказва. "Конете са страхливи животни и никога не знаеш каква ще е следващата им реакция", спомня си тя.

През 1994 г. тя е втора на конкурса "Девойка "Кюстендилска пролет". Учи пеене в средното музикално училище в Кюстендил.

"Гласът ми бе слаб, преподавателите искаха да бъда инструменталистка, но аз се заинатих и приключих с музиката, макар да свирех дълго време на китара и пиано", разказва Анна.

Започва да учи икономика във Варненския свободен университет, но разбира, че това не е мечтата на живота й. 9-те години в телевизията й носят повече дисонанс, отколкото щастливи мигове. Сега твърди, че работата на полицая е нещо, което я крепи. Но едва ли е така след среднощните събития.

"Охраняваме футболни срещи. Там жестокостта, насилието е в пъти по-голямо дори от това, което се случи във вторник на площада.

Познавам всичките лица от 40-те дни протести

с много от хората си говорим по човешки", казва тя. Но е сигурна, че зад мирните протестиращи има и много фенове от агитките на ЦСКА и "Левски", чиято цел е да окървяват улицата.

Ани е потресена от реакцията на протестиращите след появата й в медиите. "Двамата души, които обясняваха пред парламента как съм ги била и псуваха, въобще не бяха там през нощта. Нека жената, която разказва как съм я ударила, си извади медицинско и да отиде и да подаде жалба", казва полицай Витанова. След случката в четвъртък сутринта, когато тя буквално бе нападната в тв ефира с обвинения от протестиращите, е блокирала профила си във Фейсбук, защото била подложена буквално на тормоз и залята с помийни постинги.

"Знам коя съм и как виждам справедливостта. Жалко за тези хора, които след нощта се опитват да манипулират истината. Жалко, че не могат да разберат, че не сме от двете страни на барикадата, а трябва да сме заедно срещу лошите управляващи", казва с усмивка Витанова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай