Англичани приютиха сирийско семейство

Хората в Крушево им помагат с боб, мляко и дърва за зимата

Англичани приютиха сирийско семейство | StandartNews.com

Благоевград. Семейство от Сирия с две деца вече 20 дни живее в гърменското село Крушево. Чужденците са със статут на бежанци. Англичаните Ян Кенеди Додс и Лили Гилбърт ги приютиха в дома си. Съпрузите са убедени, че трябва да се подаде ръка на имигрантите, които търсят убежище у нас. "Тези хора се нуждаят от помощ. Гледам по телевизията при какви тежки условия са принудени да живеят. Зимата дойде, в лагерите е студено, а храната не е добра. Сред тях има и много деца. Трябва да им се помага", категорични са англичаните. Затова британците дали подслон на 34-годишния Абдула, на 31-годишната му съпруга Манар и на синовете им Халил и Ибрахим, които са на 4 и 5 години. До няколко дни англичаните ще посрещнат и второ сирийско семейство. Лили и Ян живеят в гърменското село от няколко години.

"Издадох удостоверения за постоянен адрес на сирийците. Те трябва да подадат документи и да си извадят лични карти в полицията в Гоце Делчев. Добри хора са. Не са дошли от хубаво чак тук", каза кметският наместник на Крушево Явор Белов. По думите му Ян и Лили също са приятни хора, те са над 50-годишни. Жената е била университетски преподавател. "Научили за тези сирийци по интернет. Бежанците дойдоха от село Баня, община Нова Загора. Абдула и жена му не знаят български език", допълни Белов. В селището живеят около 300 души, то вече става интернационално - има и англичани, и сирийци. Местните хора са съпричастни към болката на новите си съселяни. Дават им дрехи, както и различни хранителни продукти - боб, картофи, масло, мляко. Тези дни им осигурили и дървата за огрев за зимата. "Абдула обикаля селото и помага с работа, за да припечели по нещо. Много е работлив. Имаше още едно сирийско семейство, но то бе върнато в бежански лагер", каза още управникът на Крушево.

Връщаме 1200 бежанци

1192 имигранти ще бъдат екстрадирани. Това обяви зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов пред Дарик. Вече все по-малко чужденци нелегално преминавали границата ни. Влезлите у нас бегълци през този месец са 1605, а през октомври са били 3626. По думите му вече има дни без регистрирани нелегални имигранти през границата, докато през предишните месеци е имало и по 200 заловени на денонощие. От 1 януари до вчера са задържани 11 189 нелегални имигранти, съобщи Маринов. От тях 10 053 живеят в страната.

По-голямата част са настанени в центрове за бежанци, има и такива на квартири. Маринов допълни, че 1176 души са изведени от страната или са в арести и затвори. Зам. вътрешният министър беше категоричен, че мерките на властта дават резултат. За успех ще се счита, ако бъдат ограничени на под 1000 на месец нелегално преминалите границата. Тогава ще можем да кажем, че сме овладели ситуацията с бежанците, каза Маринов. През последните 40 дни има по-малко влезли у нас нелегално сирийци, но се увеличават бегълците от Афганистан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай