Ангелов: Военнослужещите да обмислят добре протеста си

Ангелов: Военнослужещите да обмислят добре протеста си | StandartNews.com

София. Повече от половината от личния състав на Българската армия са войници, които нямат право да се пенсионират като военнослужещи, техните договори са срочни. Никога не съм казвал, че военните трябва да се откажат от заплатите си като обезщетение при пенсиониране, каза пред БНТ министърът на отбраната Аню Ангелов.


Не е вярно, че се нарушават социални права, запазват се всички компенсации, които получават при освобождаване от служба, а не при пенсиониране. Има привилегия за полицаи, за служителите от ДАНС, които могат да се пенсионират само при стаж, но в нито една армия няма военнослужещи, които да се пенсионират без изискване за възраст. Това е привилегия. Компенсация е това, което им парично изражение за условията на служба, за това, че трябва да са 24 часа на разположение, но нямат право да формират синдикални организации. Военните нямат право на синдикат и на такава организация, каза министърът като подчерта, че той работи добре с легия "Раковски". Провел е с техни представители разговори и е поискал техните искания.

Трета година съм министър и всяка година, когато се приема бюджетът се започва дебат за премахването на тези 20 заплати компенсация. В закона сме записали, че лицата, които са изпълнявали военна служба могат да се пенсионират с 27 години трудов стаж. Ако е младши офицер може да се пенсионира на 52, а ако е старши на 54 години, разясни военният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай