Ангелкова очаква по-успешен летен сезон от миналогодишния

Ангелкова очаква по-успешен летен сезон от миналогодишния | StandartNews.com

Ще има засилен и постоянен контрол. Ще извършваме внезапни проверки на местата за настаняване и хранене, в които ще участват и екипи на министерството на туризма. Ще бъдем безкомпромисни, за да не ставаме свидетели на места като така наречените "хотели на ужасите". Това заяви във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова.

След среща с кмета на града Иван Портних и областния управител Стоян Пасев, министър Ангелкова изрази увереността си, че този летен сезон ще бъде по-силен от миналогодишния.

"За месеците юли и август високата категория хотели по Северното Черноморие са напълно резервирани, а извън двата месеца резерваиите са вече на 90%. Министерството няма начини да стимулира собствениците на хотели да повишат категорията си, но се работи активно по облекчаването на процедурите и значителното намаляване на необходимите документи", обясни Ангелкова.

По нейните думи интересът на чуждестранните и на нашите туристи все повече е насочен към хотели с по 4 или 5 звезди. Освен това вече била облекчена и процедурата за наемане на сезонни работници извън рамките на Европейския съюз, което привличало работници от Русия, Украйна и Молдова по нашето Черноморие.
За активния летен сезон и това лято във Варна ще бъдат командировани 120 полицаи от вътрешността на страната, а в курортните комплекси отново ще има техни колеги от Румъния и Германия.

"Надяваме се този сезон наистина да е по-успешен от миналогодишния. Само за първите 4 месеца на тази година чуждестранните туристи, които са пристигнали във Варна са с 27% повече от първите четири месеца на 2017-а. Затова сме оптимисти", допълни кметът на Варна Иван Портних.

Според министър Ангелкова и кметът Портних максимум до края на другата седмица ще бъдат приключени ремонтите на пътищата от републиканската пътна мрежа. А от 1-и юни ще започнат масовите проверки по Черноморието по заведения и хотели. Ще има изнесени виртуални приемни на Комисията за защита на потребителите, в които всеки може да подаде сигнал за нарушение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай