Ангелкова: Ако до петък няма мерки в БДЖ, ще сменяме директори

Ангелкова: Ако до петък няма мерки в БДЖ, ще сменяме директори | StandartNews.com

София. "До петък трябва да бъдат представени конкретни мерки за подобряване на условията в железопътния транспорт. Ако до тогава не видим конкретни мерки за справяне с проблемите, ще има смяна на директори", заяви пред журналисти министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова. На 9 октомври на ж.п. прелез „Обеля" в кв. „Обеля" 2 локомотив, движещ се от гара „Волуяк" за Централна гара-София, удари лек автомобил и един човек загина.

Министър Ангелкова обяви, че ръководителят на движението на гара „Волуяк" не е подал сигнал на прелезопазачката за преминаването на влака. Служителят на ДП НКЖИ е отстранен временно от длъжност, все още се изясняват причините, заради които той не е подал сигнала. Министърът на транспорта бе категорична, че той ще понесе отговорност за действията си. Ангелкова уточни също, че в момента на инцидента бариерите на прелеза са били вдигнати и преминаването на моторни превозни средства е било разрешено, именно защото прелезопазачката не е била уведомена за преминаването на влака.

Тя поясни, че техническото разследване по случая все още не е приключило.

Проверките показват наличието на системен проблем, свързан основно с условията на труд, тяхното подобряване, поддръжката на локомотивите, поддръжката на инфраструктурата заради множеството кражби, обобщи министърът.

Утре ще бъде проведена среща с транспортните синдикати, на която ще стане ясно какви мерки ще бъдат взети за подобряване на персонала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай