Андор: Трябва да се справите с безработицата

Андор: Трябва да се справите с безработицата | StandartNews.com

София. Налага се да се справяте с безработицата, особено тази сред младежите. Трябва активно да ползвате еврофондовете, за да финансирате инициативата "Младежка гаранция". Това заяви еврокомисарят по заетостта Ласло Андор в сутрешния блок на БНТ.

"Младежката безработица е чадър, под който трябва да се разгърнат много реформи. Гаранцията срещу младежката безработица ще се развие по-добре ако публичните услуги в този сектор се развият на по-високо ниво, както и професионалното образование се нуждае от повече развитие", каза Андор, цитиран от БГНЕС.

По младежката гаранция се поставя перспектива от 4 месеца, това представлява за младежите стимул да търсят сами работа в този период. Независимо от това, ако усилията на младите хора не се увенчаят с успех, обществото им помага и затова им се предоставят всякакви занимания, защото това, което човек е получил като образование, не трябва да бъде разхищавано, каза още еврокомисарят.

За "Младежката гаранция" има допълнителен фонд от 50 млн. евро, които ще се похарчат за България и тази сума е доста значителна, подчерта той. "Могат да се получат допълнителни пари от Европейския социален фонд, който ще инвестира в следващия период в България 1,5 млрд. евро. Зависи от страната ви и трябва добре да се представите", посъветва Андор. Всяка отделна страна не би могла да гарантира твърда заетост на младите хора, но има младежка интеграция, така че в рамките на ЕС младежите могат да се наемат от европейски фирми", коментира още еврокомисарят.

Комисар Андор е на посещение в столицата. Вчера той се срещна с премиера Пламен Орешарски, а днес ще открие инициативата "Младежта в движение". Кампанията цели да информира младите хора за възможностите, от които могат да се възползват по програмите за мобилност, образование, и трудова заетост, предлагани в чужбина. Андор ще гостува и на Университета за национално и световно стопанство, където ще бъде удостоен с почетното звание доктор „хонорис кауза".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай