Американци финансират изследването на античен град

Американци финансират изследването на античен град  | StandartNews.com

С пари от САЩ ще се осигури и тази година изследването на античния град Хераклея Синтика край храма на Ванга. Американският изследователски институт отпуска пари за дейността на археолозите. През лятото екип от български и американски специалисти ще продължи работата си, ще им помагат и студенти от САЩ. Древното селище е изключителна находка. Ще се продължи разкопаването на голямото стълбище в северната част на римския форум, ще се направи и нов сондаж. Целта на учените е да „хванат" по-ранен етап на развитие на античното находище.

„Искаме да се натъкнем на по-древен пласт отпреди новата ера. Да разкрием съществуване от 3-1 век преди новата ера, от епохата на Елинизма. Сега имаме достатъчно находки от римската епоха – от 2 до 5 век от новата ера. Вярвам, че ще успеем, защото имаме много добро партньорство с американските колеги", твърди Сотир Иванов, директор на Градския исторически музей в Петрич.

Хераклея Синтика се намира само на 1 километър от църквата на Ванга, в подножието на изгасналия вулкан Кожух. Специалистите са открили в последните няколко години стотици ценни експонати – движимите вече са изложени в петричкия музей. Част от обекта е реставриран и консервиран. Намерени са останки от градска инфраструктура, както и гробове от раннохристиянски погребения. Открити са керамични предмети, камъни от катапулт, колони, капители, театрални маски, теракотени фигури. Натъкнали се и на оброчна плоча с лика на богинята на възмездието Немезида, както и на различно въоръжение – стрели, оловни тежести за прашка. В музея се съхранява и монета с лика на императора на Източната римска империя Флавий Маркиан.

Холивудската звезда Коул Мичъл Спраус бе сред 12-те американски студенти, които през 2013 г. участваха в разкопките в античния град. Актьорът е студент в Нюйоркския университет, където учи археология.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай