Амазонки засрамиха мъжете в Бачево (ОБЗОР)

Амазонки засрамиха мъжете в Бачево (ОБЗОР) | StandartNews.com

Свещеници осветиха питки под формата на подкови

Хиляди се стекоха към стадиони и хиподруми за традиционните кушии за Тодоровден. Още от сутринта малки и големи се наслаждаваха на жребците, а по време на състезанията стискаха палци на любимците си. На празненствата имаше музика и традиционните скари с кебапчета.

Кушиите отдавна не са това, което бяха. Поне така е в разложкото село Бачево, където през последните години истински родни амазонки окупират първите места на състезанието за бързина на четириногите. Дамите са по-леки, но не по-малко смели и скоростни от мъжете, щом се качат на гърба на конете. И го доказаха за пореден път на надпреварата в местността Власовица пред удивените погледи на стотици наши и чужди туристи. Гостите бяха дошли специално на Тодоровден, тъй като това е най-големият празник в Бачево. Те не спряха да снимат с телефони, фотоапарати и видеокамери атрактивната борба на ездачите. В петте серии се пуснаха по три коня със своите жокеи, сред които и 7-8 момичета и млади жени. Първото място с най-добро време окупира Мариела Петрова от Разлог. Дамата изпревари съгражданина си Николай Златев, третото и четвъртото място също бяха спечелени от жени - Йорданка Родина и Гергана Тумбева. Овациите на публиката заслужи и 11-годишната сестра на Гергана - Ванеса Тумбева, която получи наградата за най-малък участник в кушията. "За нас конят е свещено животно, никак не е случайно, че е "скочил" дори в герба на селото ни. Грижим се за тях с много любов, култът към тях идва още от древността и е съхранен в пълна сила и до днес", казаха нежните жокеи след оспорваната надпревара. "Засрамват мъжете с уменията си, но това е положението. Ние сме утвърден център за развитие на конен спорт и туризъм. Не само кушиите приковават погледите ни, но и надпреварите за теглене на товари от конете, които се съревновават за сила в няколко категории според тежестта им. За победителите има парични награди", споделиха пък местни хора.

Празничният ден тази събота започна в 9 часа с литургия в църквата "Свети Димитър". Водосветът за здраве и ритуалното захранване на конете със захар, царевица, пшеница, сол и чесън се проведе на селския мегдан. Ездачите подредиха там своите четириноги. Младите снахи се поклониха на своите свекърви, бяха осветени питки хляб във формите на кон и подкова. Животните се захраниха ритуално със захар, за да е добра и здрава година, както и с царевица, пшеница и орехи, за да бъде богата реколтата. Играха се Невестино и Свекървино хоро. Най-личната невеста намаза с червено яйце бузите на ездачите, за да са здрави и силни.

Десетки деца с увреждания също се превърнаха в ездачи в празничния ден на конна база "Perivolas" в Бачево. Малчуганите бяха не само от Разлог, но и от Банско, че и от Благоевград, като ги доведе Маргарита Бербатова - майката на футболиста на гръцкия ПАОК Димитър Бербатов. Тя от няколко години е ръководител на комплекс за възрастни хора с увреждания, но полага много грижи и за децата, които имат физически проблеми. Усмивки грейнаха на детските лица, щом се качиха върху конете. Накрая те получиха медали, грамоти за добрата езда и лакомства. "Терапевтичната езда помага много на хлапетата за подобряването на състоянието им. Но трябва да се прилага редовно. Имаме случаи, в които деца, които не говорят, проговарят след десетина езди. А първата им дума не е "мамо", а "кон", разказа Петър Наков, син на собственика на базата Иван Наков.

Конната полиция с шоу в София

Хиляди се стекоха към стадиона в столичния квартал "Бенковски" за шоуто на конния ескадрон на СДВР. 19 полицейски коня и техните ездачи прескачаха препятствия под съпровода на оркестъра на Академията на МВР.

"Конят е символ на българите от времето на Аспарух и ние сме доказателство, че не е изгубил своето значение и в днешните модерни времена", каза инспектор Садовски от Столичната дирекция на полицията в поздравлението си по повод празника. Групата "Конна полиция" тази година празнува 60 години от създаването си. Ескадронът патрулира в парковете на София и се използва при футболни мачове. На Тодоровден обаче полицаите пришпориха конете на стадион "Бенковски", за да зарадват множеството деца и възрастни на празника. Те изпълниха няколко фигури. Атракцията обаче бе прескачането на препятствия, бали със сено и дори пейки. Най-щастливи от празника естествено бяха децата, които се радваха на четириногите герои.

"Тук идваме повече заради конете, отколкото да се преброят Тодоровците", каза Борис Динев, баща на петгодишния Динко. Момчето пък ентусиазирано нарежда, че е на стадиона, за да гледа състезанието с конете. След кушията родителите качиха хлапетата си на кончетата, за да се порадват и те на благородните животни, и да не се плашат от тях, каза кметът на район "Сердика" Тодор Кръстев, който бе именик.

8-годишният Виктор и
Лазур станаха звезди

Понито Аликс и кобилата Звезда хит за селфи

Свети Тодор кон подковава, сестра Яна клинци му подава - така се пее в стара народна песен, останала в паметта на хората от незнайни времена. Не се помни откога точно в съботата след Поклади, както в Пернишко се вика на празника Сирни заговезни, църквата почита св. Тодор. Хората тачат светията Теодор Тирон с това име и знаят приказките как тъкмо на тоя ден обиколил на бял кон нивята да види как са посевите, после свалил от гърба си девет кожуха, забил копието си в земята и тръгнал да моли Бога да праща лятото. Не се помни и отколе на тоя ден българинът почита конете и затова е кръстен Конски Великден. Но народната традиция да се празнува с конски надбягвания и осветено жито е жива. Така е и в пернишкото село Драгичево, където хиляди се събраха за кушията в събота. Преди да започнат надбягванията, имаше концерт, а дребни дечица позираха пред телефоните на майките, покачени на кон. Най-много кандидати за снимка имаше около двегодишното пони Аликс, а като питаха собственика му колко е голямо, той казваше - един и двайсет.

Погледите събра 8-годишният Виктор с коня Лазур. Той беше най-малкият жокей, приготвил се да участва в кушията. Детето яздело от три години, но това бе първото му състезание. Виктор представляваше конен клуб на името на св. Иван Рилски във Владая, където отглеждат любимеца му. Лазур си е мой, пояснява обаче детето и казва, че кончето му казвало "Обичам те". Буйна се оказа кобилата Звезда, която сякаш беше най-нагиздена, защото по сресаната й опашка имаше няколко реда лъскави панделки.

След концерта целият народ се отправи към черквата. Най-напред бяха ездачите и впрегнатите в каручки коне. След празничната богослужба за свети Теодор Тирон отец Стоян тръгна от кон на кон, благослови и ръси със светена вода както животните, така и стопаните им.

След благославянето пред храма цялата процесия се отправи към местността Старо село. Търговци бяха опънали сергии с кебапчета, нищо че са пости. По високоговорител гърмеше "Бяла роза". Мераклиите да се състезават не бяха много. Най-развълнуван, разбира се, бе Виктор, а още повече неговата майка. В надпреварата по теглене на шейна имаше най-много участници, но никой не питаше кой е победител. Важното беше, че празникът стана.

ЕДНО ВРЕМЕ

Ритали момите на
празника за плодовитост

Едно време - мъжете, ама само задомените, които имат свое стопанство, излизали рано сутрин и сресвали конете, а после им слагали украса от пискюли, мъниста и панделки и ги водели на водопой. Жените пък месели питки - някои под форма на кон или като подкова, и с тях захранвали кончетата. В Пернишко за Тодорица има още един обичай - преди празника да се ритат за плодовитост невестите. От вечерта в петък жената, която е станала снаха през изминалата година, заедно със свекървата отивала в черква. Такива работи в Драгичево не се случиха вчера.

Първомайци празнува с "Мъжка сватба"

Жителите на Първомайци също отбелязаха подобаващо Тодоровден. По традиция на празника в селото се обхождат имениците с пожелание за здраве и берекет и се пресъздава ритуала "Мъжка сватба". Обичаят се изразява в преобразяването на ергените от селото като сватбари. Всички участници са мъже ергени, преоблечени в женски дрехи - булката, свекървата, тъщата, шаферките и останалите женски персонажи в сватбата. Над 20 участници, половината от които пременени като жени, създадоха атмосферата на истинска женитба, в която зетят е нисък колкото дете и все още си играе с играчки, а булката е най-високото "момиче" в селото, което не желае да го женят, прави опит за бягство, но впоследствие се "влюбва" в младоженеца. В крайна сметка всичко приключва с щастливо "бракосъчетание" и благословия от "попа".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай