"Алфа Рисърч": За повечето от българите бежанците са опасност

"Алфа Рисърч": За повечето от българите бежанците са опасност | StandartNews.com

За повечето от българите бежанския поток е опасност за страната и трябва да има рестриктивни мерки спрямо него. Това става ясно от национално представително изследване на "Алфа рисърч", проведено в периода 5-7 септември 2015 г.

63 на сто от българите, участвали в анкетата, са определили бежанския поток като опасност. Други 89 % пък смятат, че държавата трябва да се бори с трафикантите на хората. 82 на сто пък са убедени, че оградата по границите трябва да бъде подсилена.

"Има силна подкрепа за рестриктивни мерки", смята Боряна Димитрова, управляващ партньор в социологическата агенция.

От друга страна изследването показва, че има голямо одобрение на социални мерки, за подобряване работата на социалните институции, за по-добри условия за бежанците - 75 на сто.

За съгласуване на нашата с европейската политика за бежанците се обявяват 44.5 на сто от респондентите. Само 11% настояват за пълно затваряне на границите.

България трябва свободно да приеме бежанци. Това смятат едва 3.7 на сто от анкетираните. Данните още показват, че хората не подкрепят да се отделят допълнителни пари държавния бюджет за бежанците.

Според резултатите от проучването 63 на сто поддържат европейските квоти за разпределяне на бежанците между отделните страни, 34 са против.

Ще се справим успешно с проблема, смятат 17.1 на сто. Ще се справим бавно – 43.3 на сто. Няма да се справим, ще доведе до упадък на Европа, отговарят 36.3 процента.

Данни от изследване, проведено през 2012-2013 г. , показват, че тогава бежанците са били по-скоро непознати, неразбрани, с негативен образ за българското обществено мнение. Тогава е имало разграничение между бежанци и икономически емигранти. Повишаване на престъпността, болести и зарази, са били основните притеснения на хора, участвали в проучването тогава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай