Алекс предпочита трактора пред компа

Четиригодишният малчуган докара на семейството си глоба от 50 лева, задето върти волана

Алекс предпочита трактора пред компа | StandartNews.com

Видин. Четиригодишният Алекс от видинското село Градец вече е малка звезда. За него разказаха национални тв канали, личицето му грее от вестниците. На тази възраст той не може да осъзнае славата, но пита защо тези хора се интересуват от него. Не знае, че е странно дете на четири години да кара трактор - още повече че хлапето само разказа в ефир, че може да управлява и кола. С първото вече създаде проблеми на дядо си и му докара 50 лева глоба.

Всяка сутрин Алекс Юриев отива с дядо си Иван Фърков на семейната овощна градина, където вече зреят големи ябълки. Цялата - 20 дка, се обработва от дядото и бабата Мариана.

Още от миналата година дядо Иван слага малкия Алекс в скута си и двамата подкарват трактора между дърветата. Така и пръскат овошките - заедно. Постепенно Алекс се научил сам да управлява машината. След като дядо му я запали и остави на малка скорост, той продължава сам. Иван обаче се движи отстрани и го наблюдава.
"Чел съм, че в Америка децата на фермерите управляват комбайни от 7-8-годишна възраст", споделя дядото. Затова реших и аз да уча Алекс да шофира. Постепенно, година по година, ще го подготвя много по-добре, отколкото ще го обучи професионален инструктор за тридесетина часа, като порасне. До 15-16-годишна възраст момчето вече ще бъде перфектен шофьор, обяснява той.

Самият Иван Фърков се е научил да шофира от дете. Резултатът - професионален шофьор е от 1973 година и досега не е допуснал нито един път нарушение, няма нито една драскотина по автомобила си. Кара и всякаква селскостопанска техника. На същото научил и сина си Юрий, сега и внука си Алекс. Така живеем ние на село, постижението на Алекс е нормално за всяко селско дете, обяснява дядото.

Иван обича силно своя внук. Детето ни е "Сутрин става с мен - в 5 часа. Казвам му - аз отивам на градината, ти си поспи и после ще дойдеш. Но той - не, идвам с теб. Не го подсещаме сутрин да мие зъбите си, да закусва. Сам върши всичко. И тръгва с мен".

Вечер заспива с приказки като всяко дете, но най-обича с дядо си да си говорят за следващия ден. Кои редове ще изорат, кои ще напръскат, къде ябълките са най-хубави, къде имат вредители по листята. Впечатлява се от всичко, свързано с овошките.
Алекс не се страхува от нищо, твърди дядо му. Тъмнината не го плаши. С удоволствие тръгва заедно с дядо да проверят как работи дъждовалната машина.

Доста търпелив е за възрастта си, смята Иван Фърков. Когато ремонтирам някоя машина, той ми подава безпогрешно всеки поискан от мен инструмент. След това го почиства и връща на място. Може да брои до 30, опитва се и да смята до това число.

Алекс не расте изолиран от връстниците си. Посещава детска градина, но в момента е за един месец във ваканция. Бих искал да го виждам при земята, на трактора, а не прикован пред компютъра, споделя вижданията си за възпитанието на внука си Иван Фърков.

Доволен съм от семейството си, казва 55-годишният мъж. Всички сме заедно и всички работим. И той, и синът му, и една от дъщерите му имат земеделски бизнес. "Работим денонощно, но не сме доволни от държавата", казва мъжът.
В момента дъщеря му се съди с Държавен фонд "Земеделие". Вземането на кредити е нещо ужасно, а той с неговите ябълки изобщо не може да стигне до софийската стокова борса. Там е само за онези с тировете, които са внесени евтино, обяснява той. Моите ябълки, които имат 10 пъти под нормата съдържание на метали, продавам сам на пазара във Видин.

Преди време решил да направи дарение от ябълки на пострадали от земетресение в Хаити и отново се сблъскал със стените на бюрокрацията. "Не можело без БЧК, а аз нямам вяра на чиновниците". Най-накрая проблемът бил решен - можело директно да преведе само пари. Ябълките така и не могъл да изпрати.

В понеделник Иван Фърков още един път изживял разочарование от сегашната ни държава. Това станало, когато в най-голямата жега в дома му дошли представители на КАТ, за да го санкционират за карането на трактора от Алекс. Глобата му е 50 лв. Нищо не е, но защо, ако им се обадя аз, не могат да дойдат веднага, пита той. "Аз няколко пъти сигнализирам на същите хора, че в селото апаши карат без книжки мотори без регистрация, крадат продукция. "Нямаме бензин да дойдем", ми отговарят", оплаква се Иван Фърков. За Алекс обаче намерили гориво веднага. И го глобили, което и стана повод малкият тракторист да стане медийна звезда твърде рано.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай