Акция за единствената църква в Нови пазар

Акция за единствената църква в Нови пазар | StandartNews.com

В Нови пазар миряни влизат в акция за ремонт на единствената църква в града. Храм „Света Параскева" е строен през XIX в., но никога до сега не е бил ремонтиран.

Леля е Веска е клисар на църквата в Нови пазар вече 4 години. Тя добре помни в какво състояние е бил храма преди. Благодарение на дарения започва основен ремонт. „Не беше изобщо хубава църквата, идвала съм, на празници съм влизала обаче сега като се подновява всичко, почна да ми харесва да идват и млади хора в църквата", сподели тя пред bTV.

Със събраните до сега дарения от 50 000 лв. е ремонтирана основната църковна сграда. Предстои обаче още много работа, като изографисване на стените, откриване на социална трапезария и музей към църквата, а има и още идеи.

„Искаме да направим неделното училище към този храм. За тази цел използвахме старата прицърковна къща, която е тук, тя изцяло бе преустроена, като състоянието й не беше никак добро. Имаме дори вече 15 деца, кандидати и ако дай Боже, а ние вярваме, че на есен неделното училище ще заработи, ще отвори своите врати, ще започнем с това да им преподаваме Закона Божи и всичко онова, което е свързано с нашата православна вяра", споделя отец Андрей.

За завършването на ремонта, разкриването на неделното училище и социалната трапезария към храма ще са нужни още около 50 000 лв., така че събирането на средства продължава. В Нови пазар организират и благотворителен концерт.

Дарителската сметка на Храм „Света Параскева" гр. Нови пазар е в банка ДСК: BG78STSA93000007429371

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай