Академици и владици ще бранят духовността

Академици и владици ще бранят духовността | StandartNews.com

Науката и Църквата си подават ръка за възраждане на духовното начало и морала в българското общество. За това говориха Негово светейшество патриарх Неофит и председателят на БАН академик Стефан Воденичаров пред медиите в Синодалната палата в петък. На изявлението им присъстваха членове на Президиума на БАН и митрополитите Гавриил Ловчански, Дометиан Видински, Йоан Варненски и Великопреславски, Антоний Западно и Средноевропейски, Йоаникий Сливенски, Серафим Неврокопски. Повод за срещата бе съвместното обръщение на БПЦ и БАН по повод Рождество Христово. Текстът бе прочетен от главния секретар на Светия синод архимандрит Герасим. След него патриарх Неофит пожела на всички вярващи да посрещнат с добри дела и духовно пречистване светлия празник. Академик Стефан Воденичаров подчерта в краткото си слово необходимостта нацията да се обърне към духовното, защото без него никога няма да постигнем и материални успехи. От думите му стана ясно, че е създадена постоянна работна група на експерти на БАН и от Светия синод, които ще планират и осъществят съвместни мероприятия в името на тази цел. Общото обръщение за Коледа е първата обществена изява на тази инициатива.

Пълният текст на обръщението:

Да дадем любов на българите в нужда

Обръщение на БПЦ и БАН по случай рождественските празници 2014 година

Скъпи сънародници, братя и сестри

В навечерието сме на един от най-светлите християнски празници - Рождество Христово, когато честваме рождението по плът на нашия Господ Иисус Христос - Сина Божий.

В тихата спасителна светлина на наближаващия велик празник ние отправяме зов към всички наши сънародници, към всички българи в Родината и живеещите извън пределите й, защото "Бог проводи в света Своя Единороден Син, за да бъдем живи чрез Него" и "ако тъй ни възлюби Бог, и ние сме длъжни да любим един другиго" (1 Йоан 4:9:11).

Божествената любов, дарувана ни на Рождество Христово, ни задължава да благовестим за нея с делата си, с целия си живот. Около нас винаги има хора, които се нуждаят от помощ и подкрепа и нека с вниманието си, с грижата си към тях да спомогнем светлината на радостта от Христовото Рождество да сгрее и техните сърца! Чрез засвидетелстваната от нас любов и до тях да достигне утехата, че Христос дойде на земята и ние вече не сме сами в този враждебен свят.

Нека дарът, който ще принесем пред Витлеемските ясли на Богомладенеца Христос, да бъде добрата ни воля към всички хора около нас! Думите на Христос: "По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако любов имате помежду си" (Ин. 13:35) да бъдат ръководни за нас през всички дни на живота ни. Да свидетелстваме за нашата вяра с дела на любов и милосърдие към хората, на които им е тежко да преживяват, които страдат от нищета, болести или са самотни, които са в униние и отчаяние!
Да си спомним в светлината на Христовото Рождество за всички, които през тази година пострадаха от сполетелите страната ни трагедии - бедствените наводнения, взели човешки жертви и причинили големи щети, трагичния инцидент в Горни Лом и отново да насочим своето внимание и любов към тези наши сънародници в нужда и притеснение! Нека стените на отчуждението между нас паднат пред силата на действената любов към ближния, която ни се разкрива в деня на Христовото Рождество! Богомладенецът Христос да бъде наша обща радост и източник на надежда! Божествените истини, които единствени могат да преобразят живота ни и направят света по-добър, да бъдат наш главен ориентир и мерило за нашата човечност!

"Христос се ражда, славете Го!"

С любов и пожелания за здраве и всяко духовно благополучие и материално благоденствие!

Акад. Стефан Воденичаров, председател на БАН
Неофит, Патриарх Български, председател на Св. синод

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай