Неделя,

Акад. Марков: Не е възможен общ прочит на балканската история

От: Failed to load user -
2707
Акад. Марков: Не е възможен общ прочит на балканската история
A
A
A

Кърджали. Не е възможен общ прочит на балканската история на този етап. Преди 12 години бяха направени подобни опити, но се провалиха поради непреодолими конфликти между съседите ни.

Турски и гръцки историци не се разбраха. Сърби и албанци се изпокараха. Едни срещу други се изправиха румънци и унгарци. Само ние бяхме толерантни, но нямаше кой да ни чуе. Това съобщи Кърджали акад. Георги Марков по време на представянето на книгата си „България в Балканския съюз срещу Османската империя 1911 – 1913”.
      
Историята може да се преосмисля, но не и да се пренаписва. По повод годишнината от Балканската война съседите ни правят политически прочит, коментира още акад. Марков. Като пример той посочи лансираната от турския външен министър Ахмед Давитоглу концепция за неоосманизма.

Неоосманизмът обявява всички войни срещу Турската империя за завоевателни. България не завоюва, а отвоюва земи по време на Балканската война. В Кърджалийско няма етническо прочистване. Част от турското население бяга с османската армия, прилагайки тактиката на “опожарената земя”, за да не остави къщи, храна и добитък в ръцете на българите. Самият факт, че след мирния договор турското население се връща в Източните Родопи, където живее и до днес е ясното доказателство, че етническо прочистване не е имало, подчерта българският историк.
       
Срещата в Кърджали с акад. Марков се организира под егидата на областния управител Иванка Таушанова и Областния инициативен комитет за честване на 100 години от Балканската война и Освобождението на  Кърджали.Всички новини от категория Любопитно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички