Агнешки вълшебства за Гергьовден

5 рецепти за трапезата на Гергьовден

Агнешки вълшебства за Гергьовден | StandartNews.com

Мераклийски дроб за мезе

Продукти: агнешки черен дроб - 250 г, сол - на вкус, черен пипер - 1 щипка, брашно - 250 г, олио - 200 мл

Приготвяне: Почистете агнешкия черен дроб от ципите. Поставете във фризера дроба за 15 минути, за да стегне и стане по-лесен нарязване на филийки. Дебелината им трябва да е около 0.5 см. Измийте добре от кръвта парчетата нарязан дроб и ги попийте с кухненска хартия. Овкусете дроба със сол и черен пипер. Добавете парчетата в сито с брашното. Объркайте, а след това всяко парче изтупвайте от излишното брашно. Сложете агнешкия дроб да се пържи в сгорещено олио в дълбок тиган. Поднесете готовия дроб топъл поръсете с ситно накълцан магданос и напръскайте с балсамов оцет.

 

Крехки ребърца на скара

Продукти: агнешки ребра - 1 кг, зехтин - 4 с.л., джоджен - 1 и 1/2 ч.л. сушен, черен пипер - 1/2 ч.л., лют пипер - 1/2 ч.л., сок от лимон - 3 с.л., сос уорчестър - 2 с.л., сол - на вкус, червен лук - 1 или 2 глави

Приготвяне: Измийте и подсушете агнешките ребра. Нарежете ги на две по две ребърца, за да поемат по-добре маринатата, а и да се сготвят по-бързо. Пригответе маринатата, като смесите зехтина, сока от лимон, сос Уорчестър, джоджен или мента, черен и лют пипер и малко сол.

Червения лук нарежете на дебели шайби. Намажете месото с ароматната марината, покрийте с лука и оставете в хладилник за 1 нощ. Ако ребърцата са от младо агне, можете да печете на скарата директно, но ако са по дебелички и големи, е добре да претърпят предварителна термична обработка, като ребрата се завият във хартия за печене и се готвят бавно във фурната на 120 рC за час и 15 минути.

След това са готови за скарата. Когато подредите ребрата върху добре загрялата скара, не ги обръщайте поне 3-4 минути или докато видите, че месото започне да се отделя. Печете до хубав загар от двете страни около 10 минути общо. Проверете месото дали е добре опечено отвътре и ако трябва, сложете за още малко време върху скарата. След като крехките ребърца са готови, ги посолете, а отделно изпечете върху скарата и лука от маринатата.

 

Агнешко с песто от босилек

Продукти: агнешко месо - 1 и 1/2 кг, лук - 3 глави, зехтин - 4 с.л., чесън - 2 скилидки, салвия - 1 с.л. нарязана, джинджифил - 1 щипка на прах, бял пипер - 1/4 ч.л. млян, магданоз - 1/2 връзка босилек - 20 стръка, сол - 2 щипки

Приготвяне: Месото се измива, почиства се от ципите, нарязва се на големи парчета и се начуква леко. Чесънът се начуква със солта, добавя се салвията, нарязаният на ситно босилек и всичко се счуква в хаванче. Добавя се джинджифилът и белият пипер и се разбърква добре. Месото се овалва в подправките, слага се в стъклен съд и се оставя за 1 час в хладилника. В половината зехтин се пържи месото от всички страни до златисто. Лукът се нарязва на тънки шайби и се пържи в останалата мазнина до златисто. Подходяща гарнитура за ястието е задушн пресен грах с масло.

 

Бабината дроб сърма

Продукти: 1 агнешки комплект, 200 г ориз, 5 връзки пресен лук, 1/2 глава лук (голяма), 1 връзка пресен чесън, 1 връзка пресен джоджен, 1/2 връзка магданоз, 1 с. л. червен пипер, 3 с. л. олио, сол и черен пипер на вкус

За заливка: 2 яйца, 300 г кисело мляко, 3 с. л. брашно, кисело мляко за поднасяне

Приготвяне: Агнешките дреболии (черен дроб, бял дроб, було, бъбреци, сърце) се измиват със студена вода. Черният дроб се попарва във вряща вода за 2-3 минути. Останалите дреболии (без булото) се сваряват в подсолена вода за около час. След това се отцеждат, охлаждат се и се нарязват на кубчета, а бульонът се запазва. Двата вида лук и чесънът се наситняват. Старият лук се запържва в олиото, докато омекне. Добавя се оризът и когато стане стъклен, се сипват пресният лук, пресният чесън и червеният пипер. Слагат се дреболиите, нарязаните наситно джоджен и магданоз, наливат се 700 мл от бульона и се овкусява със сол и черен пипер. Ястието се завива с булото и се пече на 180 градуса за 50 минути. Заливката се приготвя като киселото мляко се разбива с яйцата и брашното, сместа се разпределя върху ястието и се допича за още 15 минути.  По желание се поднася с кисело мляко и стрък прецен лук.

 

Печено бутче с бяло вино

Продукти: 1 бр. агнешко бутче (2,5 кг) или плешка (2 кг), 1 глава чесън, 2 с.л. доматено пюре, 1 с.л. горчица, 1 ч.л. кафява захар, 1 ч.ч. бяло вино, 5-6 стръка прясна мащерка, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. червен пипер, 1 ч.л. кимьон, 50 гр. масло

Приготвяне: Измийте добре и подсушете месото с кърпа.  Направете малки прорези (около 20 прореза) по цялата повърхност на агнешкото месо с нож. Във всеки прорез поставете по половин скилидка чесън.  Смесете солта, черния пипер и червения пипер и ги втрийте в месото.

Загрейте в малка касерола олиото и добавете кафявата захар. Разбъркайте и добавете доматеното пюре и горчицата. Оставете 1 минута като разбърквате. Със сместа намажете агнешкото бутче от всички страни.

Загрейте фурната до 240 рС на първото ниво на фурната.  Сложете на дъното на дълбока тава метална решетка за печене. Сипете в тавата 1 ч.ч. гореща вода, виното и 5 с.л. слънчогледово олио. Сложете и листата от мащерка в тавата. Покрийте тавата с фолио. Печете около 30 минути, след което намалете фурната на 180 рС и печете още 3 часа. Махнете фолиото и печете още 20 минути до апетитна коричка.

Извадете от фурната и прехвърлете в сервизна чиния. Покрийте хлабаво с фолио и оставете на страна да почива в продължение на 20 - 30 минути.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай