Ад на пътя след празниците

Ад на пътя след празниците | StandartNews.com

София. Автомобилни шествия ще задръстят пътищата на страната днес. Причината не е честването на годишнината от 9 септември 1944, а завръщането на хиляди екскурзианти от 4-дневна почивка. Най-натоварено ще е движението в следобедните часове и привечер, предупредиха от КАТ. В София трафикът ще усложнен допълнително от ремонт и провеждането на Международната колоездачна обиколка на България.

Пълна мобилизация има по граничните пунктове. Очаква се голям наплив на ГКПП Кулата/Промахон. Българските и гръцките гранични власти са взели решение за създаване на организация за оптимален пропускателен режим на работа. Влизащите в страната ни моторни превозни средства ще бъдат обслужвани на 4 трасета. От българска страна са осигурени допълнителни гранични наряди, които да подпомагат дейността на пункта.
Гражданите, пътуващи от Гърция, могат да използват и маршрут гр. Драма – ГКПП - Илинден - гр. Гоце Делчев.

От събота е затруднено преминаването през ГКПП-Калотина като потокът на излизащи автомобили от България към Сърбия е изключително интензивен. По-бавната обработка на пътниците от сръбска страна е причина за натрупването на автомобили между двата гранични пункта. От Гранична полиция препоръчват използването на обходен маршрут през ГКПП-Брегово и ГКПП-Връшка чука.

Междувременно от Столична община припомнят, че до 24.00 часа на 9 септември е забранено влизането на пътни превозни средства в кръстовището бул. „Братя Бъкстон” – бул. „Тодор Каблешков” заради полагане на асфалтова настилка.

Промени в организацията на движението се налагат и заради 62-рата Международна колоездачна обиколка на България. Стартът ще обяви в 10 часа президентът Росен Плевнелиев. В 8 етапа участниците в ще изминат 1034 километра по републиканските пътища. С цел предотвратяване на злополуки, движението на автомобили по маршрута ще се спира непосредствено преди преминаване на колоната колоездачи, а в участъците в планинските проходи, с наклони, остри завои и по-сложен терен, движението ще се спира предварително и ще се възстановява след преминаване на цялата колона.
Няма да бъде позволено на шофьорите да изпреварват колоната, когато се движат в същата посока. Водачите ще трябва да поддържат максимална скорост между 40 и 60 км/ч. и да се движат зад участниците в състезанието. Автомобилите, движещи се в обратна посока на колоната, при забелязване сигналите на полицейския автомобил, който я води, ще са длъжни плавно да намалят скоростта и да спрат плътно вдясно и да изчакат на място преминаването на цялата колона. Те могат да потеглят веднага след преминаването на всички състезатели и придружаващите ги превозни средства. 

От 8.00 часа до 20.00 часа се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства на паркингите на площад Свети Александър Невски и на ул. „15-ти ноември” в отсечката между бул. „Цар Освободител” и пл. Св. Александър Невски.
Забранява се влизането в двете посоки на пътни превозни средства от 17.00 часа до 21.00 часа днес по:
- ул. „Оборище” между бул. „Васил Левски” и ул. „Раковски”,
- ул. „11-ти август” между ул. „Московска” и пл. Свети Александър Невски
- ул. Дунав” между ул. „Московска” и пл. „Свети Александър Невски”
- ул. „15-ти ноември” между бул. „Цар Освжбодител” и пл. Свети Александър Невски.
Забранява се влизането в двете посоки на пътни превозни средства от 8.30 часа до 11.00 часа на 9 септември по:
- бул. „Цар Освободител” между бул. „Васил Левски” и бул. „Кн Александър Дондуков”
- ул. „Леге” между ул. „Съборна” и бул. „Цар Освободител”.
Стартът на колоездачната обиколка ще бъде в 10.15 часа. Обиколката ще премине следния маршрут: Президентство на Република България по бул. „Цар Освободител”, бул. „Цариградско шосе” , бул. „М. Еминеску”, бул. „Ситняково” и по бул. „Ботевградско шосе” към изход на София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай