Зукърбърг по стъпките на Гейтс

 Зукърбърг по  стъпките на Гейтс | StandartNews.com

Идеята да вложи 45 млрд. в благотворителност е пример за подражание за младите хора

Присила се влюбва в Марк когато е беден студент, любовта им е жива и когато са мултимилиардери

Всички знаят историята на 31-годишния предприемач и създател на Facebook - Марк Зукърбърг. Момчето от еврейски произход, учещо в Харвард, решава да създаде сайт, прехвърлящ цялото студентско изживяване в интернет. Първо платформата е ексклузивна само за учещите в Харвард, после се разпространява и в други университети из щатите. Днес централата на компанията не е в студентско общежитие, а в Меката на технологичните иновации - Пало Алто, Калифорния. Facebook вече не е само за студенти, а е световен начин на живот. Над 1 млрд. потребители дневно се логват в най-голямата социална мрежа в света. А Зукърбърг напуска университета от Бръшляновата лига без да завърши образованието си и днес има нетно състояние от 47 млрд. долара.

По историята му има книга и впечатляваща, макар и не толкова фактологически точна, филмова адаптация на Дейвид Финчър. Самият Зукърбърг продължава да развива и разширява бизнеса си. Освен към технологични иновации като устройства за виртуална реалност и виртуален асистент обаче, той се насочва по един път, добре утъпкан от създателя на Microsoft - Бил Гейтс. Да направи света по-добро място и да вдъхнови млади хора от целия свят да осъществят мечтите си. Но върви ли Марк наистина по неговите стъпки или филантропията е само кратък етап в развитието на ексцентричния милиардер?

Годината започна с
домашния робот

На 25 март 2014 г. Марк Зукърбърг официално обяви придобиването на Oculus Rift и Oculus VR технологията от страна на Facebook. През април тази година Oculus Rift най-сетне излиза на пазара. Първата партида ще бъде разпратена на предварително поръчалите я потребители още през март. Втората ще излезе в магазините за техника през април, на цена от 600 щатски долара. Така устройството за симулация на виртуална реалност на Зукърбърг ще е първото комерсиално успешно от своя тип.

2016-та също започва с технологична иновация за създателя на Facebook. На 4 януари Зукърбърг обяви първото си лично предизвикателство за годината - да създаде "AI, което да се грижи за дома ми и да ми помага в работата. Можете да си го представяте като Джарвис от "Железния човек", пише той на личната си страница в социалната мрежа. "Ще започна с изследване на съществуващата към момента технология. След това ще започна да я обучавам да разбира гласа ми, за да контролира всичко в у дома - музиката, осветлението, температурата и т.н. Ще го науча да пуска приятелите в къщи само след като погледне лицата им, когато те позвънят на вратата. Ще го науча да ми съобщава за всичко, което се случва в стаята на дъщеря ми Макс, когато не съм с нея. От гледна точка на работата, ще ми помогне да визуализирам данни чрез VR, помагайки ми да създам по-добри услуги и да управлявам организацията си по-ефективно. Всяко предизвикателство си има тема. Тазгодишната е -година на иновации."

Семейство добросърдечни нърдове

На 1 декември 2015-та Марк и съпругата му Присила Чан посрещнаха дъщеричката си Макс. Зукърбърг бързо се превърна в любимия татко във Facebook, пускащ очарователни снимки с малката Макс. Снимката й от 18 декември в стил "Междузвездни войни", на която Макс е облечена с роба на джадай с лазерен меч, облегната на плюшен Чубака и с фигурки на BB-8 и Дарт Вейдър до нея, към този момент е събрала над 3 млн. лайка и предизвика родители от целия свят да постнат като коментари снимки на своите бебета в междузвездна екипировка. И така Зукърбърг се превърна в големия Дон на Мафията на татковците във Facebook.

Той не крие, че Макс е променила живота му към по-добро. Радвам се, че нърдската му страна (да го обявим и за Дон на нърдовете, както сме тръгнали?) е непокътната и дори стремително обучава бебчето да стане пълноправен член на световната гийк нация. В същия пост, обявяващ раждането на сладураната, Зукърбърг официално съобщи намеренията на него и жена му Присила да дари състояние, равно на 99% от акциите му в компания, на благотворителни инициативи. Двойката планира да вложи 45 млрд. долара в доживотната им Чан-Зукърбърг инициатива, съсредоточаваща се основно върху подпомагане развитието на образованието и битките с опасни болести. Двойката стремително се превръща с това си начинание в новите Бил и Мелинда Гейтс.

Марк и Присила се запознават по времето, когато Зукърбърг е студент в Харвард. След напускането му, за да работи върху Facebook, разстоянието и работохолизма му не успяват да ги разделят. Присила винаги е зад гърба му, подкрепяйки всичките му начинания и междувременно градяща собствената си кариера като педиатър и хуманитарист. Историята им е приказка за истинска любов, започнала когато Марк е просто студент и продължаваща до днес, когато той е мултимилиардер. След 8-годишна връзка те сключват брак на 19 май 2012 г.

Освен инициативата за подпомагане на образованието и лечението на опасни болести, Зукърбърг се включи и в обща кампания със самия Гейтс, Ричард Брансън и редица други предприемачи, с цел разпалване на "нова икономическа революция", базирана около чистата енергия. Още една причина за съпоставката между Гейтс и Зукърбърг.

За разлика обаче от благотворителната организация на Бил и Мелинда Гейтс, тази на семейство Зукърбърг не е изцяло с нестопанска цел. Структурата й е такава, че тя ще бъде използвана от семейството за инвестиране в частни компании с благотворителна насоченост и участие в политически дебати. Трябва да се отбележи също, че начинанието им не е просто следване на утвърждаващата се мода за богаташи, даряващи състоянието си приживе, а не след смъртта си. Мащабът на новата фондация и младата възраст на създателите й я прави уникална по рода си и пример за подражание не само за богатите, но и за обикновените млади хора, които имат нужда от малко тласък, за да вкарват енергията си в благотворителни инициативи. Но за разлика от Гейтс, Марк не смята да вложи огромни суми наведнъж. Инициативата му е обвързана с растежа на цената на акциите на Facebook. Той си е поставил и таван от 1 млрд. годишно за благотворителност.

Съвсем наскоро Зукърбърг прехвърли мантрата от световно благо към личен аспект след коментар на майка под поста му, съобщаващ за идеята за личен Джарвис асистент. Въпросната майка шеговито казва, че винаги е съветвала дъщеря си да си хване нърд за гадже в училище, защото той може да е "следващия Марк Зукърбърг". Самият Марк обаче отговаря: "Още по-добре ще е да я окуражавате тя *да бъде* нърд в училище, за да стане следващият успял изобретател."
Зукърбърг наистина има какво да научи преди ефективно да помага на света по начина, по който го прави неговият идол Бил Гейтс. Но едно е сигурно - че е баща, който ще възпита дъщеря си да бъде истински индивидуалист, да работи упорито за целите си и сама да изгради бъдещето, което иска. Съвет, който не се притеснява да даде и на непознати хора от целия свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай