Янакиева: Ще искаме предварително тестване на новата методика за такса смет

 Янакиева: Ще искаме предварително тестване на новата методика за такса смет | StandartNews.com

София. "Задължително ще настояваме за предварително тестване на новата методика за такса смет първо в част от общините". Това каза кметът на Перник Росица Янакиева пред БНР за съгласието в НСТС за промените в определяне на такса смет.

"Начинът на определяне, методиките, които се предлагат, са справедливи по отношение на бизнеса и отношение на гражданите, стига обаче общините да имат ресурса и възможностите да определят количеството при процеса на сметосъбиране и сметоизвозване. Това трудно би станало, защото няма необходимото оборудване, колите с везна, които да могат на момента да определят количеството, още повече, че голяма част от хората, ако говорим за гражданите, живеят в кооперация, етажна собственост, където това е абсурдно и невъзможно", каза Янакиева.

Що се отнася до бизнеса, считам, че може да се приложи нова методика. Ние трета година вече на този принцип определяме такса смет за бизнеса и фирмите – на база количеството на съдовете, които са поискани. На тази база ние облагаме с такса смет и фирмите в общината. Има несъвършенства на различни неща. Често пъти фирмите, увлечени в желанието да не плащат нищо, заявяват съдове, които са абсурдни като обем да поемат отпадъците, които се генерират там. В процеса на работа би могло да се усъвършенства", коментира още тя.

"Тъй като няма възможност, няма техника количеството да се замерва в момента на прибиране на съответния отпадък от потребителя, вероятно най-лесно би могло да се получи с предоставянето на съответните обеми и съдове за битови отпадъци – това е един работещ вариант. При етажната собственост обаче няма как да се получи това, защото всички обитатели на една етажна собственост изхвърлят отпадъците си в общи съдове. Не сме готови като общество, като възможности, като оборудване да определяме на всеки собственик на жилище количеството отпадъци. Нямаме такава готовност", каза още Янакиева.

Кметът на Перник коментира и поправките в Закона за управление на отпадъците: "Този закон е поредният пример, в който парламентът приема нормативна уредба, която е в остро противоречие с един основен европейски принцип – този на децентрализация. Вмениха се задължения на общините, без да бъде осигурен един лев ресурс, за да може да функционира тази система. Изграждането на такава площадка не е просто едно място, терен, където ще се оставят отпадъците, тя трябва да отговаря на изискванията".

Стандарт Нюз припомня, че вчера синдикатите подкрепиха новата методика за такса смет, но предложиха няколко допънителни условия. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай