Три израелски фамилии пристигат за помен

 Три израелски фамилии пристигат за помен | StandartNews.com

Удължиха разследването на кървавата баня в Сарафово до 20 август

На 18 юли 2012 година автобус с над 40 израелски туристи, току-що кацнали на летище "Сарафово" в Бургас, стана мишена на терористична атака. Смъртта си намериха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса Мустафа Кьосов и евентуалният атентатор камикадзе. При инцидента бяха ранени 35 души, от тях 34 бяха транспортирани на следващия ден до Израел. Бомбата, която е задействал ливанецът Мохаммад Хасан ел Хюсейни, е била между 2 и 3 килограма тротилов еквивалент, стана ясно по-късно. Година след касапницата в Бургас МВР официално обяви имената на двама души, за които се предполага, че са свързани с атаката. Те бяха идентифицирани като Мелиад Фара, роден на 05.11.1980 г. австралийски гражданин, и притежаващият канадски паспорт Хасан Ел Хадж Хасан, роден на 22.03.1988 г. На 20 февруари м.г. главният прокурор Сотир Цацаров заяви,че е установено участието на трети участник в атентата.

Три израелски фамилии пристигат у нас за годишнината от атентата на летище Бургас. За заупокойната молитва в неделя идват родителите и сестрата на 25-годишния Маор Харуш, майката и бащата на Елиор Прайс (26 г.), а вероятно и семейството на Амир Менаше, съобщи за "Стандарт" почетният консул на Израел в Бургас Орлин Мандов. Еврейската общност ще почете жертвите от атентата, но поменът няма да се проведе на 18 юли, защото тогава израелците празнуват Шабат - деня, в който е забранено да се провеждат всякакви церемонии. Затова възпоминанието ще се състои в понеделник, на 20 юли, от 17 часа пред мемориалната арка на летище Бургас. Церемонията ще води посланикът на Израел у нас Шаул Камиса Раз. Поменът ще отслужи равин, който ще надуе шофар - древен еврейски духов инструмент, обикновено направен от рог на овен. Звукът му ще отнесе молбата на живите да бъдат прибрани душите на мъртвите в рая.

Срокът на разследването на атентата е удължен до 20 август, съобщи за "Стандарт" окръжният прокурор на Бургас Калина Чапкънова, която е част от екипа, който работи по случая. Тя обаче не пожела да коментира подробности. Уточни единствено, че страната ни е получила правна помощ от държави, свързани с работата по случая. Очаква се да бъдат изпълнени още две съдебни поръчки. Прокурор Чапкънова не конкретизира от кои държави са. Тя бе категорична, че работата по случая продължава интензивно. Чапкънова е първият прокурор след демократичните промени у нас, който ръководи разследване за терористичен акт. Мандатът й като шеф на окръжна прокуратура в Бургас изтича на 20 юли. Независимо от това дали ще бъде преизбрана от Висшия съдебен съвет за окръжен прокурор на Бургас, тя ще продължи работата по случая с атентата.

В края на април Държавният департамент на САЩ включи в списъка с чуждестранни терористи трима бойци на шиитската групировка "Хизбула", заподозрени за участие в терористичните атентати в България и Тайланд. Това са Мелиад Фара, Хасан Ел-Хадж Хасан и Хюсеин Атрис. През юли 2013 първите двама бяха посочени като главни заподозрени за взрива в Сарафово. Според американските служби най-вероятно в момента те се укриват в Ливан. В периода 28 юни-18 юли Мелиад Фара и Хасан Ел Хадж Хасан са забелязани в районите на Русе, Варна, Несебър, Слънчев Бряг и Равда. Разследващите органи подозират, че двамата са се регистрирали в хотели и квартири с фалшиви самоличности, с които са наемали и автомобили. През юли 2012 г. Фара е наел в Равда лек автомобил "Рено Клио" с номер A9027KT. Разследващите атентата в Сарафово, смятат, че канадският заподозрян е трябвало да осигури логистична подкрепа, уреждайки пътуването и настаняването, но вероятно е взривил бомбата неволно, убивайки своя роднина - живата бомба Хюсейни, твърди канадският вестник "National Post".

Българските власти твърдят, че 25-годишният Хасан Ел Хадж Хасан, който е се е преселил от Ливан в Канада като дете, е член на Хизбула. Предполага се, че той трябвало да уреди безопасно влизане и излизане в България за групата и да им осигури подслон и транспорт, съобщи източник, свързан с разследването. Но атентатът не се развил точно така, както бил планиран. Хасан пътувал до полската столица Варшава, използвайки канадския си паспорт. Оттам Хасан, Мелиад Фара и Мохамад Хасан Ел Хюсеини стигнали до България, използвайки фалшива самоличност и представяйки се за туристи. Те вероятно внесли поне част от материалите за бомбата с влака до България, включително устройството за дистанционно взривяване. Фара е сглобил бомбата в България, но изглежда е напуснал страната преди атентата. Ливанска телевизия съобщи, че се е върнал в Ливан на 17 юли 2012 г., ден преди експлозията. Работата на роднината на Хасан била да постави бомбата, скрита в раница, в багажното отделение на туристическия автобус на летище Сарафово. Адската машина трябвало да бъде взривена с устройство с обсег от 10 километра. Смята се, че именно Хасан е бил човекът, който задействал взрива, съобщава следователят, цитиран от канадските медии. Шахидът Мохамад Хасан Ел Хюсеини, също ливанец с френски паспорт, беше обезглавен при експлозията.

Бащата на Мустафа: Не мразя, а се моля за мир

Атентатът на летище Сарафово на 18 юли 2012 г. почерни якорудското село Юруково. Шофьорът на автобус Мустафа Кьосов остана завинаги на 36 години. Младият мъж издъхна от получените тежки травми при адския взрив. Дъщеря му остана сирак, а съпругата му - вдовица.

"Да, на 18 юли стана най-страшното за нас. Взеха ни Мустафа. Но и това е ден като всеки друг. Като вчера, като утре. Щом се събудим и мисълта за него ни свива сърцата. Болката по нашия прекрасен Мустафа не може да прегори", казват през сълзи най-близките му. Баща му Ахмед Кьосов вече е на 69 години, но се държи, няма избор. Той трябва да се грижи и за снахата, и за внучката. Съпругата му съвсем се съсипала от тежкия удар на съдбата. Почти не общува с други хора, не е на себе си. Непрекъснато плаче за сина си. Снахата Емине си живее при тях, но и тя още не може да преодолее шока от смъртта на съпруга си. Допреди година почти не излизала навън. Стояла затворена и отказвала всякакви контакти с външния свят. Накрая се съгласила да тръгне на работа - в цех в Якоруда. В момента се труди в шивашка фирма в белишкото село Краище.
"Нашият Мустафа, който е на небето, може да се гордее с дъщеря си Салихе. Нашето момиче завърши седми клас в частно училище в София с отличие. Решихме да учи там, за да се откъсне от тягостната обстановка тук, да не гледа болката ни всеки ден", споделят близките. Трудно решили да запишат Салихе да учи в столицата. Но го направили за нейно добро. Момичето, което на 15 септември ще стане на 15 години, живее на пансион в София и получава стипендия от Израел. След цяла година в столицата вече се чувства по-добре, постепенно преодолява шока и стреса от трагичната загуба на баща си. "Прибира се през учебно време само веднъж в месеца. Но през лятото е при нас, радваме й се", твърдят близки на семейството.
"Няма място за омраза към извършителите на атентата, сърцата ни са изпълнени с болката по сина ни", казва бащата на Мустафа - Ахмед Кьосов. Моли се с цялата си душа да има мир, да няма такива неща, които убиха неговия Мустафа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай