Село сади кестенова плантация заради чужденци

 Село сади кестенова плантация заради чужденци | StandartNews.com

Жителите на симитлийското село Брежани скоро може да си осигурят ново препитание. Прочутото с кестените си селище възнамерява да увеличи кестеновите насаждения и да продава стоката в чужбина. Бизнесмени от Италия са проявили интерес към вкусните кестени и са готови да въртят търговия с местните. Преди година по инициатива на кмета на община Симитли Апостол Апостолов и Сдружение „Хора и традиции" се организира работна среща - дискусия за опазване и развитие на кестеновите гори в региона. Експертите бяха категорични, че наличните кестенови култури не само трябва да се съхранят и да се опазят от болести, но и да се залесят терени с нови кестенови насаждения и култури.

Възможно е производството не само на кестени, но на кестеново брашно. Може да се извършва консервиране и търговия, но за целта е необходимо популяризиране на продукта. „Търсим начини за развитие на кулинарен, пешеходен и културен туризъм, да идват повече хора тук , които да купуват от нашите брежански кестени. Съхраняването и превръщането им в печеливш местен бизнес е нашата основна цел.

Надяваме се на предоставянето на 50 дка общински гори за засаждането на нови кестенови гори. Необходима е експертиза и съвременна технология за постигане на добри резултати", твърди кметът на Брежани Благой Стефанов. Местните хора искат да се създадат нови кестенови насаждения, което неминуемо ще помогне за икономическото развитие на региона. Много чужди бизнесмени са готови да купуват кестени и да ги продават зад граница, аргументират се те.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай