Масаж на петите е лек за всяка болка

 Масаж на петите е лек за всяка болка | StandartNews.com

От младини старозагорецът Кольо Трапезанов, който е бивш офицер в армията, живее по законите на природата. Но едва от 20-30 г. проявява жив, почти професионален интерес към природолечението и източната медицина. Изчита един вагон книги, по неговите думи. Запознава се с методите на лечители от цял свят - от нашият Петър Димков и германката Мария Требен до американецът Пол Брег и руснакът Генади Малахов.

"И в природолечението най-важното е точната диагноза на заболяването", казва бай Кольо. Покрай Димков ирисодиагностиката е много популярна, но за едни други, не по-малко чувствителни рецептори, малко се знае. Според източната медицина 28 човешки органа са отразени върху стъпалата на двата ни крака, казва бай Кольо. На дясното стъпало са вътрешните ни органи вдясно, като сърцето, а вляво - черния дроб, жлъчката и другите органи в лявата страна. "От края на палеца до началото на петата отвътре е зоната на гръбнака", посочва лечителят. И внимателно започва да търси с пръстите си болката на пациента пред него. "Ох...", лекият стон подсказва, че е открил болното място. "Малко над кръста, най-вероятно е някаква стара невралгия", е диагнозата на лечителя. След това слиза малко по-надолу и започва да опипва точките на стомаха.

Те са отразени огледално

почти по средата от вътрешните страни на двата крака. "Някакво възпаление те мъчи, на дебелото черво вляво, може да рецидивира и в колит", диагностицира новата болка бай Кольо. Биоточката на черния дроб е малко под кутрето, но очевидно този орган на пациента е здрав. "Когато има увреждане, мястото е твърдо, уплътнено и при масаж започва да се отпуска, но с болка", посочва белезите на заболелия орган природолечителят. Това според него има и научно обяснение. Болният орган не приема достатъчно енергия и отделя съвсем малки "кристали", които по пътя на кръвообращението се изтласкват до биополето на стъпалата. "Човек така е устроен, че като се движи, масажира естествено всички тези биоточки и "лекува" болежките", посочва бай Кольо. Неслучайно спортуването, ходенето пеша, джогингът се смятат за здравословни практики. Това самолечение според него обаче не е достатъчно, особено, ако някой орган е увреден по-сериозно. "Тогава болезнените точки, които отговарят на този орган, трябва да се масажират допълнително поне две седмици. Първия ден - 5 минути, втория - 8 минути, третия - 10 минути. И така - до 14-ия ден", посочва рецептата природолечителят.
За своите приятели и познати самият той е живия пример за силата на природолечението. "На 85 години съм, но виждам като орел и чувам като заек", казва с усмивка Трапезанов. До преди да се посвети на народната медицина

носел очила с 2,6-2,8 диоптъра

Хвърлил ги благодарение на волята и няколко съвсем простички упражнения. "Избираш си една точка на стотина метра и започваш да се взираш в нея, докато се измори окото", посочва едно от тях бай Кольо. За близко виждане пък трябва да насочиш погледа в носа или веждите и отново да упорстваш до изтощение. Изключително помага за подобряване на зрението според него и постепенното намаляване на диоптрите. "От самото напрежение при взирането се оросява и започва да работи по-добре цялата очна система", пояснява ефектът старозагорският лечител. С възрастта постепенно започнал да отслабва и слухът му. Но и тук бай Кольо с ежедневни тренировки и природолечение не само забавил процеса, но и започнал да чува много по-добре.
Народният лечител е вдовец и живее сам със сина си Наско, който пък е ерген. Но в това скромно, бекярско жилище, той отглежда и редки лечебни растения. Като ароматната кализия, за която казват, че

не вдига само мъртвец от гроба

Завъдил вълшебното цвете от близка на прочут старозагорски хирург, който донесъл кълн от него чак от Русия. "От листата, стеблото и ластуните могат да се приготвят сокове, отвари, мехлеми", посочва грижливо пазената вкъщи саксия с ароматна кализия бай Кольо. В хладилника си самият той пази шишенце с отвара от спирт и стеблото на цветето, от която пие профилактично от време на време. Чистата вода е друг ключ към дълголетието според него. Затова и бай Кольо пие само дестилирана вода. Пречиства чешмяната в своя малка инсталация с теннджера под налягане, минимодел на спиртоварна.
Цялата тази планина от знания за народната медицина, практически съвети и рецепти старозагорският природолечител от години щедро раздава. Не приема пациенти, но и никого не връща. Дълго време води по два от местните ТВ канала здравни беседи. Има записани над 100 диска с тези уроци за здраве от природата, много от които са качени в Интернет и стигат до нашенци по целия свят. "Често ми се обаждат българия, които живеят в САЩ, Канада, Европа да ми благодарят", не крие задоволството си бай Кольо. "Здраве от природата, дълголетни до 120 г." - така се нарича и книгата, която издава преди десетина години. Отдавна е библиографска ценност

сега готви 5-то, допълнено издание

На знанията и опита му разчита и известна южнокорейска фирма за биологично активни храни, продукти и апарати. От 10-15 г. е неин дистрибутор и добавя някой лев към скромната си пенсия.
За да поддържа форма, бай Кольо всеки Божи ден, отделя по 1 час на дълбоко, йогийско дишане, както го нарича, и комплекс лечебни упражнения. "Смятам да не спирам поне до 120 години", смее се старозагорецът, посветил целия си живот на здравето от природата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай