Двойни патрули през нощта

Сменят работното време на полицаите

 Двойни патрули през нощта | StandartNews.com

София. Полицията удвоява нощните патрули. Работното време на униформените се променя според набезите на крадците. Това са част от спешните мерки на МВР срещу битовата престъпност, научи "Стандарт". Експертите на ведомството изготвят карта, която ще показва в кой район какви престъпления преобладават. Така ще е ясно къде се крадат повече коли и къде върлуват квартирни апаши.

МВР ще търси рамо от кметовете, за да се слагат камери на най-опасните места в големите градове. По селата пък ще се засили присъствието на патрулите. Там ще се търси съдействието и на доброволни отряди. Според доклад на прокуратурата предишното ръководство на вътрешното ведомство се е провалило в битката с крадците.
Велислава Панова

Биг Брадър за китайските стоки

Всеки контейнер със стока от Китай ще влиза в България, след като мине през скенер за проверка на съдържанието му. Същото ще важи и за пратките от рисковите държави в Близкия изток и Южна Америка. За да се пресече възможността за контрабанда, срещу рентгените ще има камери, които денонощно ще предават директно на монитори в МВР, митниците и НАП. Това са мерките за удар по контрабандата, научи "Стандарт". Те са договорени миналата седмица на среща между главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и финансовия министър Петър Чобанов.

Най-опасни и рискови за контрабандни стоки остават пристанищата. Доклад на "Гранична полиция" до МВР от 6 януари сочи, че на портовете във Варна и Бургас липсват мобилни рентгени. На всяко едно от пристанищата има само по един стационарен рентген. Така за цялата минала година на порта в Бургас са обработени 50 000 товара, от които 11767 са минали през рентгена, а 428 през физически контрол. На пристанището във Варна пък са преминали общо 95 200 товара, от които едва 23 745 са минали проверка. Очаква се мерките да имат ефект за бюджета, тъй като доста търговци мамят, като точат ДДС с празни ТИР-ове например. "Това е начинът. Другото са политически декларации", заяви за "Стандарт" Лазаров. У нас има 36 КПП-та, плюс новоизграденото "Маказа". От тях пет са летищата, където вече има и камери, и рентгени за всички стоки. Едва 11 от останалите контролни пунктове в страната обаче разполагат с рентгени и камери. Властта е решила именно там да инсталира новия Биг Брадър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай