"Аспарухово": Безразборната сеч ни превърна в гробище

 "Аспарухово": Безразборната сеч ни превърна в гробище | StandartNews.com

Пожарна и Гражданска защита били с вързани ръце при потопа

Варна. Вече няколко дни животът на варненци, добричлии и търновлии е затлачен от тинята и отчаянието, които донесе потопът. Хората източват от домовете си водата, примесена със сълзи. Изпращат загиналите си близки в последния им път, обират мебелите си от улицата и изхвърлят калните парченца, останали от спокойното им доскоро ежедневие. Един въпрос обаче не дава мира на никого - от Търново до Добрич - защо? Защо на нас, защо сега? И Бог ли ни наказа с това бедствие или някой пак забрави за задълженията си? Какъвто и да е отговорът, станалото е факт. И всяка, поета сега вина, ще бъде като след дъжд качулка.

"Истински ужас! Стоиш, гледаш как водата отнася хора и коли и нищо не можеш да направиш". Това разказва Георги Нинов, жител да най-пострадалия от потопа във Варна кв. "Аспарухово". В злополучната вечер мъжът бил на терасата на апартамента си на ул. "Народни будители 55", откъдето със страшна сила преминала водата. За щастие той и семейството му живеят на 5-ия етаж и бедствието не ги е засегнало. Целият ад обаче се е отприщил пред очите им.

"Когато започна да вали по-силно, виждахме как на колите, които идват от града, им става все по-трудно да преминават през кръстовището, тъй като водата ставаше все по-висока. Последните, които минаха, буквално плуваха", спомня си Георги. Пред очите му 2-метровият потоп довлякъл една кола, за която се държало момче. За щастие автомобилът се спрял в едно дърво и не стигнал до дерето, което в този момент приличало на 3-метров водопад и поглъщало всички плуващи предмети. Закачената за дървото кола останала там през цялото време, а момчето било заклещено между калника и гумата. Георги и семейството му виждали как вълната го залива през глава и се молели само да оцелее. "В момента, в който колата се спря, едно друго момче направи опит да преплува потопа и да стигне до нея, но водата го отнесе

Дано да е оцелял, дано не се е удавил!

надява се варненецът. В този страшен момент пристигнал екип на Гражданска защита, който по думите на Георги Нинов, останал няколко минути, не направил нищо и си тръгнал. Малко по-късно дошла и една пожарна, с която се случило същото. Когато вълната поотминала, хората, живеещи в отсрещния блок, успели да излязат и се опитали да издърпат момчето с въже, но не успели. За щастие пристигнали полицаи, които повдигнали заклещената кола и освободили младия мъж. "Изнесоха го на ръце, но беше жив, беше оцелял", разказва Георги.
Докато се разигравал този ад, водата продължавала да носи коли, мебели и покъщнина. Георги видял как едно такси плува в кръстовището. Когато водата го завлякла обаче, шофьорът успял да скочи навън и се спасил.
Нинов е сигурен, че не само силният дъжд е виновен за бедствието, което отне толкова животи и остави много хора на улицата. "В интерес на истината, страшно много се сече от гората. Ние живеем буквално на 50 м от ромската махала и съм свидетел как събота и неделя, когато горските не са тук, непрестанно се изнасят и прибират дърва

Направо се пукам по шевовете от яд!

Бръмчат машинки по цял следобед. Топлят си се безплатно, на гърба на тези, които загинаха в потопа. Едно дърво расте 20-30 г., те го отсичат за 20 минути. Всичко това остава безнаказано и няма на кого да се оплачеш", коментира Георги. Самият той няколко пъти е подавал сигнал за случващото се в полицията, но не му обърнали внимание. По негови думи обаче не може кметът или министрите да поемат вината персонално, тъй като проблемът съществувал от години - не само в рамките на управлението на Иван Портних и на това правителство. Това, което не проумява, е как е възможно службите, които трябва да се справят с такива бедствия, като Гражданска защита, да нямат нужното оборудване и да не са подготвени за подобни ситуации. "Вечерта след вълната опънаха едно въже, с което да помогнат на хората да пресекат, но на тъмно, тъй като не разполагаха с нито един прожектор или каквато и да е лампа", възмущава се варненецът.

За щастие Георги Нинов няма близки, пострадали от наводнението. Въпреки това цяла събота той и семейството му ринали кал в района около блоковете.

Помагали на съседите да си изкарат колите

от капана на потопа, отводнявали мазетата. Всичко това комбинирали и с ремонта на дома си, тъй като след няколко седмици очакват да им се роди внуче и жилището също трябва да бъде оправено. Той не смята, че има опасност от сериозни епидемии, ако се вземат мерки навреме. Притеснява го обаче, че, за да се възстанови инфраструктурата, в Аспарухово ще трябват доста средства и време. "Целият квартал прилича на строителна площадка, но смятам, че в рамките на месец можем да си стъпим на краката, ако всички си вършат съвестно работата", коментира той. Надява се и повече хора да се притекат на помощ на съгражданите му, които са изгубили домовете си заради наводнението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай