Варсанов връзва жици, Демби гледа кокошки

Лошите момчета изчезнаха от полицейските хроники

  Варсанов връзва жици, Демби гледа кокошки  | StandartNews.com

София.Вадя си хляба с пот на челото и мазоли по ръцете, твърди Илиян Варсанов. Доскоро той беше сред главните герои в криминалните хроники с репутацията на един от тарторите в наркобизнеса.

Повече от пет години обаче 37-годишният Варсанов работи във фирмата на баща си "Асансьорни монтажи" като асансьорен техник. Смята, че е набеден за бандит и вече е съвсем нов човек. Никога няма да забрави обаче, че точно преди 10 години се размина на косъм със смъртта на излизане от столичната кръчма "Двете халби", когато маскиран с автомат стреля по него и избяга. За атентата бяха задържани няколко души, сред които соченият за конкурентен наркобос Димитър Вучев-Демби. Тази година Върховният касационен съд обаче го оправда окончателно. По ирония на съдбата сега и двете лоши момчета коват съвсем нов имидж.

Парадокс или не, като хлапак Варсанов е искал да стане полицай, твърдят негови познати. Дори след завършване на средното си образование Илиян обмислял да кандидатства в полицейската школа в Симеоново. Само че решил да запише и завършил "Педагогика на умствено изостанали деца" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Няма обаче ден работа по специалността си. По-голяма полза в житейски план му донесъл занаятът, придобит в електротехникума. Затова Варсанов е на "ти" с жичките. Електромонтьорът обичал да се хвали, че лично влиза в асансьорните шахти и поправя лифтовете. Прави т.нар. ревизионно табло, с което техникът проверява дали работи асансьорът. С електротехника се е занимавал и трите години и половина, докато е бил под домашен арест.

Според близки на Варсанов той дори избягва публични срещи със стари познати от ъндърграунда. Пази се и от нощния живот. Категоричен е, че няма нищо общо с дрогата и никога не е осъждан за наркотици.

Иначе Варсанов прекарва зад решетките близо пет години. Една година е следствен по делото за грабеж и опит за убийство на Христо Георгиев-Хамстера и пет месеца по делото за подготовка за убийството на Антон Милтенов-Клюна. По първото дело е бил оправдан, а по второто - оправдан на първа инстанция, но на втора го осъждат 5000 лв. глоба, която изплащал с работа над жичките.

Варсанов е гърмян заек. Той неведнъж е казвал в интервюта, че не се страхува от смъртта, въпреки че преди десет години бе на един куршум от нея. На 16 август 2002 г., близо до бирария "Двете халби" в кв. "Белите брези", Варсанов е прострелян в лявото бедро от трима маскирани мъже, скрити зад спрял на наблизо автомобил. Следват операции, съдебни дела.

Подсъдими по делото са Рехджан Низам-Роко, Димитър Вучев-Демби, Бисер Илиев-Били Лъжата, Александър Валентинов, Кирил Кърнолски-Бакшиша, Росен Пенев и Цветан Деянов. През март 2009 г. те получиха общо 105 години на топло с решение на първа инстанция. Софийският апелативен съд обаче, който е втора инстанция, ги оправда, като само Кирил Кърнолски бе осъден на 7 години зад решетките. Впоследствие казусът бе разгледан два пъти от Върховния касационен съд, като в крайна сметка единствено Кърнолски бе окончателно признат за виновен.

Варсанов неведнъж е твърдял, че се съмнява Демби да е в основата на покушението срещу него. Подозренията му за основен поръчител на стрелбата са срещу Антон Милтенов-Тони Клюна. В момента Вучев и Варсанов ги свързва висящо дело, по което са подсъдими - това за изнудване срещу Владимир Стоянов-Малкия Цимбик. То все още не е приключило.

В момента както Варсанов, така и Демби опитва да изчисти името си. Според запознати обаче в момента Димитър Вучев, който се прочу като обвиняем за 9 престъпления и бе основен свидетел в няколко наркодела, се опитва да започне легален бизнес. Той си е купил ферма за кокошки в село Динката и е регистрирал фирма с майтапчийското име "Дядо Мраз 681? с основен предмет животновъдство и отглеждане на фуражни култури.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай