8-те най-полезни храни при проблеми с бъбреците

Каква диета трябва да спазвате

8-те най-полезни храни при проблеми с бъбреците | StandartNews.com

Един от главните проблеми при това да имате проблеми с бъбреците е, че трябва да свикнете да се храните на специална диета. Обикновено е с ниско съдържание на натрий, фосфор и калий. Това може да не излекува бъбреците ви, но може да ви помогне да ги направите по-здрави. Диабетът и високото кръвно налягане са често срещани рискови фактори за бъбречно заболяване. Затлъстяването, тютюнопушенето, инсулиновата резистентност, високите нива на пикочната киселина и различни други здравословни състояния могат да допринесат. Когато бъбреците не работят правилно, отпадъците се натрупват в кръвта, включително отпадъчни продукти от храна. Следователно хората с бъбречно заболяване могат да се възползват от спазването на специална диета, известна като бъбречна диета.

Диета и бъбречно заболяване

Диетичните ограничения варират в зависимост от нивото на увреждане на бъбреците. Хората с по-късен стадий на бъбречно заболяване ще имат различни ограничения от тези с ранно бъбречно заболяване. На всеки етап диетата ще трябва да засили бъбречната функция, като същевременно намали риска от по-нататъшно увреждане. Въпреки че диетичните ограничения варират, хората с бъбречно заболяване обикновено трябва да ограничат следните хранителни вещества, тъй като бъбреците може да имат затруднения при отстраняването или преработката им, а високите нива могат да причинят увреждане на тялото.

Тъй като бъбречните заболявания имат тясна връзка със сърдечните заболявания, също така е добра идея да комбинирате тези избори със здравословна за сърцето диета, която съдържа много пресни храни на растителна основа и е с ниско съдържание на наситени мазнини. Опитът на хората с бъбречни заболявания е различен, така че е важно да говорите с лекар относно вашите индивидуални хранителни нужди.

1. Карфиол

Карфиолът осигурява много хранителни вещества, включително витамин К, фолат и фибри. Също така съдържа антиоксиданти и противовъзпалителни съединения. Опитайте пюре от карфиол вместо картофи за гарнитура с ниско съдържание на калий.

2. Боровинки

Боровинките са богати на хранителни вещества и антиоксиданти, известни като антоцианини, които могат да предпазят от сърдечни заболявания, диабет и други заболявания. Те също са с ниско съдържание на натрий, фосфор и калий.

3. Лаврак

Лавракът е рибен вариант, който осигурява висококачествен протеин. Също така съдържа здравословни мазнини, наречени омега-3. Омега-3 могат да помогнат за предотвратяване на редица заболявания и да подобрят здравето на хората, живеещи с дългосрочни заболявания.

4. Червено грозде

Червеното грозде е добър източник на антиоксиданти от доверен източник, наречени флавоноиди, които могат да помогнат за намаляване на възпалението и да предпазят от сърдечни заболявания, диабет и други здравословни състояния.

5. Яйчен белтък

Яйчните белтъци осигуряват висококачествен, благоприятен за бъбреците източник на протеин с ниско съдържание на фосфор.

6. Чесън

Чесънът осигурява вкусна алтернатива на солта, добавяйки вкус към ястията, като същевременно осигурява хранителни ползи. Това е добър източник на манган и витамин B6. Също така съдържа серни съединения от с противовъзпалителни свойства.

7. Елда

Елдата е пълнозърнеста култура с ниско съдържание на калий. Също така съдържа витамини от група В, магнезий, желязо и фибри. Също така е без глутен, което го прави подходящ за хора с целиакия или непоносимост към глутен.

8.

Зехтин Зехтинът е здравословен източник на витамин Е и предимно ненаситени мазнини. Освен това не съдържа фосфор, което го прави подходящ вариант за хора с бъбречно заболяване. По-голямата част от мазнините в зехтина са олеинова киселина, която има.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай