772 лв. такса за 196 бона кеш от КТБ

772 лв. такса за 196 бона кеш от КТБ | StandartNews.com

3,7 млрд. лева са депозитите от КТБ, които ще изплаща Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). На 22 декември врати ще отвори дъщерната ТБ "Виктория", в която има депозити за над 160 млн. лв. Очакванията са голяма част от средствата да останат в банките. През октомври депозитите на домакинствата нарастват със 147 млн. лв. до 36.9 млрд. лв. Заедно с отблокираните пари в КТБ и ТБ "Виктория" в края на годината спестяванията на българите може отново да преминат границата от 40 млрд. лв.

Най-бърза, но и най-скъпа е транзакцията през системата RINGS

772 лева такса ще трябва да платят вложители на КТБ, които решат да изтеглят цялата гарантирана от закона сума от 196 000 лева още на 4 декември. Начислението ще е по-малко, ако се направи предварителна заявка. Изчислението е направено според тарифата на Корпоративна, публикувана на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Защото първата транзакция, която може да наредите за парите си, се таксува по тарифата на КТБ, а всички следващи - според таксите на обслужващата банка. Безплатни са само две транзакции - ако си откриете сметка в новата банка и ако наредите междубанково прехвърляне на сумата от влога в друг трезор през операционната система БИСЕРА.

Тарифата на КТБ е еднаква за физическите лица и корпоративните клиенти. За теглене в брой до 3 хил. лв. се плащат три лева. От 3 до 20 хил. се иска двудневна предварителна заявка, като таксата е 3 лв. + 0,2% върху горницата над 3000. Същите са условията и при теглене на суми от 20 до 196 хил. лв. Може и без предварително предизвестие, но тогава се плаща 0,4% върху горницата над 3 бона. Така таксата набъбва до 772 лева.

За междубанкови преводи чрез операционните системи БИСЕРА и RINGS се плаща доста повече, но затова пък транзакциите са доста по-бързи и сигурни. За суми до 100 хил. лв. обикновено се ползва БИСЕРА, чиито такси не са толкова високи като RINGS. Тази система обаче се ползва за доста по-големи суми - доста над 100 хил. лв., както и за валутни и международни преводи. Тя е много бърза, на практика разплащанията стават на секундата. Другото й предимство е, че не се чака определено време, както е при БИСЕРА, преводите при която стават три пъти на ден в определено време. Таксите и по двете операционни системи се определят от банките и са различни при всяка банка.

"Не теглете 200 хил. лева в брой, ако ви е мил животът. Съвсем сериозно!" Този коментар се появи във форума след поредната публикация за КТБ и той наистина е съвсем сериозен.

50 лева за инкасо

50 лева е средната цена за инкасо на суми до 200 000 лева. Това показа проверка на "Стандарт" в охранителните фирми, предлагащи подобен род услуга. Срещу тази скромна сума от услугите на частните охранители могат да се възползват вложителите в КТБ, които на 4 декември ще решат да изтеглят в брой и накуп парите си от КТБ. Още в края на миналата седмица по-големите охранителни фирми са провели съвещания с директорите по сигурността на банките. Набелязани са допълнителни мерки, гарантиращи сигурността на офисите и персонала в банковите клонове, както и реда при приемането на клиентите и обезпечаване тяхната сигурност. В някои от банките се предвижда вложителите на КТБ да теглят парите си на отделни гишета. В други подобна екстра не е предвидена.

Причината за това се обяснява с мерките за сигурност, които са предприети. Освен персонални гардове за сигурността на вложителите ще се грижат и частните мобилни охранителни екипи. Гардовете вече са провели консултации с МВР, за да си оказват взаимно съдействие в дните след 4 декември. Уточнени са общите действия на фирмите, охраняващи банковите офиси, и съответните районни полицейски управления. Осигурена е пряка телефонна линия с дежурния от МВР. Гражданите, теглещи над 10 000 лева, ще са задължени и по закон да си наемат охрана. Това е предвидено в специална Наредба номер I-121/2004 г. на МВР за реда за организиране охраната при транспортиране на ценни пратки и товари. Превозът на суми над 10 000 лева задължително се нуждае от защита и се извършва с охрана.

2 млрд. заем за фонда

Заем от 2 млрд. лева ще е одобрил кабинетът за Фонда за гарантиране на влоговете, съобщи финансовият министър Владислав Горанов. Той е упълномощен от името на държавата да сключи договор с фонда. Заемът е със срок 5,5 години, с възможност за усвояване на части, с фиксиран лихвен процент от 2,95%, който е формиран на база на доходността, с която се финансира правителството, с минимална премия отгоре. Веднъж годишно на всеки 15 април фондът ще прави лихвени плащания към правителството, като погасяването е до 15 април 2020 г. Има и опцията за предсрочно погасяване - изцяло или частично, в зависимост от постъпленията във ФГВБ. Владислав Горанов отново увери, че правителството и служителите на МВР са създали организация и подготовка за физическата сигурност на 1500-те клона на 9-те търговски банки, които ще изплащат гарантираните влогове на гражданите, и че няма причина да се създава напрежение в първия ден от изплащането. Той препоръча хората да си изберат търговска банка, в която да вложат парите си, като припомни, че първият трансфер е безплатен. "Парите са на хората, те могат да правят каквото искат с тях, но не е разумно да държат в себе си огромни суми кеш, които да затворят "под дюшеците си". Това би провокирало битовата престъпност и би изложило на несигурност спестяванията им", посъветва хората министър Горанов.

Клиенти питат за вложения без риск

Николай Павлов, финансов консултант, ЕЛАНА Финансов Холдинг

На този етап можем да регистрираме само засилен интерес към взаимните фондове в нашите офиси на база заявени намерения от наши клиенти и запитвания от нови. Реално какви инвестиции ще се направят във взаимни фондове след 4 декември, ще може да се изчисли по данни за фондовата индустрия в началото на януари.

Нормално е да има интерес в тази посока поради ниските лихви и предстоящия данък върху тях. Основно интересът, който ние наблюдаваме, е към ниско рискови схеми, които са директна алтернатива на депозитите, а някои на разплащателни сметки, тъй като са без такси за вход и изход. Но все пак една малка част от хората ще се насочи към фондовете и това ще са тези, които продължават да търсят по-висок доход.

При пазара на акции е по-вероятно вече търгуващи на БФБ да инвестират допълнителни средства в акции, тъй като самостоятелната търговия изисква познания за компаниите и борсата. Така че не очаквам, че депозантите изведнъж ще се заинтересуват от борсова търговия.

По принцип при нас условията за търгуващите на БФБ са улеснени така, че да могат да реагират на пазара - прехвърлянето на средства от банковата им сметка към сметката за търговия и обратно е безплатно, защото поемаме разходите вместо тях, а също няма ограничения като минимуми за покупка или такси за ползване на платформи.

Молове чакат стотачките

Търговците се надяват вложителите в затворената банка да развържат кесиите за празниците

Моловете също чакат стотачките от КТБ. Търговци са на мнение, че много от по-дребните вложители ще похарчат част от парите си за коледни подаръци. Продавачи в големи търговски центрове споделиха пред "Стандарт", че очакват увеличение на оборотите след 4 декември. Най-търсени за празниците са мобилните телефони, в частност смартфоните, компютрите и телевизорите. "По този признак се наблюдава припокриване на интересите на клиентите, като вече не само младите, а и по-възрастните хора залагат на покупката на тези стоки", признаха търговци пред "Стандарт". Именно заради огромния интерес подобни устройства се предлагат и на изплащане с 0% оскъпяване и 0% лихва. Сега цените на смартфоните варират, като най-новите модели са над 1500 лева, а по-старите - около 200. Коледни оферти вече има при черната техника. Те включват пакети от няколко стоки. Комплекти от 3d телевизор, дистанционно, 3d очила и Skype камера могат да бъдат открити на цена от около 3500 до 16 000 лева, в зависимост от спецификите на съответното устройство. Единични 3d телевизори струват от 1500 до 2000 лева. При бялата техника за момента няма намаления.

Декември по традиция е силен месец за златото, защото много хора го предпочитат за подаръци, коментира Тони Панайотов, финансов мениджър на "Тавекс". Според него по-голямата част от парите от КТБ ще останат в банките. Но със сигурност ще има хора, които ще се насочат към златото и имотите например. търговците очакват повишаване на търсенето. Но цената може да се вдигне само ако търсенето е толкова голямо, че продавачите да не смогват с доставките.

Парите ще останат в банките

Красен Станчев, икономист

Парите на гарантираните вложители в КТБ ще отидат отново в депозити в други банки. Защото доверието в банковата ни система не е разклатено. А и вложителите в КТБ осъзнават, че сами са си поели риска, когато са оставили парите си именно в тази банка. Поведението на българските спестители винаги досега е било разумно. За да инвестират, вложителите в КТБ трябва да имат излишък, а аз не съм сигурен, че голяма част от тези хора имат такъв. Освен това с 200 000 лева не може да се направи нещо голямо. Може да се направи портфейлна инвестиция, която предлагат другите банки. Инвестиционните инструменти, които се предлагат от банките, частично включват и злато, но за да инвестирате самостоятелно в злато, трябва да имате известно желание и знание. Хората, които инвестират в злато, едва ли са точно тези вложители, които са се подлъгали от лихвената политика по депозитите в КТБ. Защото това са горе-долу неграмотни хора, независимо че сред тях има и преподаватели. В крайна сметка хората сами си решават - могат да направят инвестиция, да си държат парите на депозит или да ги похарчат. Има известно падане на цените на имотите, но важното при тях е, че те са много трудно ликвидни. Но е възможно хората, които са спестявали с тази цел, сега да купят имот за себе си или свои близки. Въпреки спада на лихвите по депозитите хората пак ще държат парите си в банките, защото има известно усещане за несигурност у хората и те предпочитат да пазят парите си за черни дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай