7,3 млн. момичета под 18 г. забременяват всяка година

7,3 млн. момичета под 18 г. забременяват всяка година | StandartNews.com

Около 7,3 милиона момичета под 18-годишна възраст раждат всяка година в развиващите се страни и по този начин застрашават живота си. Това показват данните на ООН от ежегодния доклад "Състоянието на световното население".

Фондът на ООН за населението предупреди, че тази тревожна статистика е голям проблем за света.
Всяка година 70 000 момичета на възраст между 10 и 19 години умират заради усложнения по време на бременността и при раждането, сочат още данните на ООН.

Според доклада повечето малолетни майки са от Субсахарска Африка и Южна Азия. Близо 10% от момичетата в Бангладеш, Чад, Гвинея, Мали, Мозамбик и Нигер са родили дете преди да навършат 15 години.

Проблемите с бедността, лошото образование, липсата на информация за предпазните средства от забременяване, както и съществуващата практика деца да минават под венчило, са основните причини за това момичета под 18 да забременяват.

От ООН показват, че 9 от 10 раждания от тийнейджърки се случват при официален брак. От Фонда уточняват, че повечето момичета забременяват от липса на избор и обстоятелства, които не подлежат на контрола им.

Допитване в различните страни информира, че 19% от жените на възраст между 20 и 24 години са родили за първи път преди да навършат 18 години или 36,4 милиона жени въз основа на данни за населението от 2010 г. От тях 17,4 милиона души са от Южна Азия, 10,1 милиона са от Субсахарска Африка, а 4,5 милиона са от Латинска Америка и Карибския басейн, сочат данните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай