72% недоволни как властта бори кризата

Харесваме Меркел и Русия най-много от европейците

72% недоволни как властта бори кризата | StandartNews.com

София. 72 процента от българите не одобряват действията на правителството срещу икономическата криза. 86% пък са убедени, че икономическата ни система работи за тесен кръг хора. Това показва проучването на "Трансатлантически тенденции" (Transatlantic Trends).

Изследването е по проект на германска неправителствена организация "Джърман Маршал Фонд" и е проведено между 2 и 27 юни 2012 г. в САЩ, Русия, Турция и 12 страни членки на ЕС, сред които и България.

Неодобрението към икономическите действия на националните правителства е най-високо в Испания - 73%, България - 72%, Италия - 66% и Португалия - 65%.

Средно 56% от анкетираните в Европа не одобряват действията на собствените си правителства. В САЩ този процент е 52%, а в Русия общественото мнение е разделено - 46% не одобряват, но също толкова са и хората на обратното мнение.

В ЕС 65% от анкетираните се чувстват лично засегнати от икономическата криза, а в САЩ - 79%. Най-висок този процент е в България и Португалия - 89 на сто. Следва Румъния с 88%.
76% от европейците и 64% от американците са на мнение, че придобивките на икономическата система се разпределят сред малко малцинство.

Одобрението към Русия в България си остава най-високо, но е намаляло от 88% през 2011 г. на 78% днес. Следва Словакия, където положителното отношение към Москва е нараснало за една година от 58 на 64%.

Въпреки икономическата криза 61% от европейците все още оценяват членството в ЕС като позитивно за икономиката им. В това отношение българите са в челото с 81 на сто. Две трети от българите харесват като цяло начина, по който ЕС се справя с кризата, а близо половината категорично смятат, че приемането на еврото би било лошо за страната ни.

Българите се оказаха и най-големи фенове на политиката на немския канцлер Меркел. У нас тя се радва на 66% одобрение, във Франция - 64%, в Германия, Италия и Испания - 63%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай