7 ястия за Бъдни вечер

Традицията повелява да се поднасят нечетен брой постни ястия

7 ястия за Бъдни вечер | StandartNews.com
  • Традицията повелява да се поднасят нечетен брой постни ястия, но когато се стигне до планирането на менюто, започваме да се чудим как да направим трапезата по-разнообразна. Предлагаме ви 7 постни рецепти, с които да посрещнете празника.

Содена питка

Продукти: 2 и 1/2 ч.ч. брашно 1 ч.л. солю, 1 ч.л. сода за хляб, 1 с.л. оцет, 3 с.л. олиопаричка и върбова клонка

Начин на приготвяне: Содата се погасява в оцета. Брашното се пресява и се прави кладенче. В него се слагат солта и олиото и при бавно добавяне на 1 ч.ч. хладка вода се замества меко тесто. Овалва се в брашно и почива 10 минути. В тестото се върбовата клонка, завита във фолио. В намазана с олио тавичка с ръце се оформя питка, като се оставя малко тесто за украса. С вилица се набожда цялата питка, за да не се пукне. От оставеното тесто с намазнени ръце се прави кръст отгоре върху питката. Намазва се с олио и се пече 30-35 минути на 180 С. Като се извади от фурната, се напръсква с вода и се завива с кърпа, за да омекне.

 

Баница с праз

Продукти: кори - 1 пакет готови (от тънките), праз - 3 стръка ,олио - 30 мл., вода - 30 мл., зехтин - 2 с.л., сол - на вкус, червен пипер - на вкус, джоджен или мента - на вкус

Начин на приготвяне: Почистваме и нарязваме праза на дребно. В тенджера слагаме зехтина  и леко задушаваме праза. Когато започне да омеква му добавяме водата и изчакваме тя да се изпари.Овкусяваме го с подправките на вкус. Приготвяме корите. Всяка кора намазваме с зехтин  и малко от плънката.Навиваме на руло и подреждаме в намазнена тавичка, като леко сбутваме корите, за да станат по-пухкави. Отгоре отново ги мажем със зехтин. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30 мин.

 

Тиквеник с орехи и канела

Продукти: 1/2 кг готови кори , 400 г тиква , 150 г орехи , 200 г галета , 150 г захар , 2 с.л. канела , 150 мл. олио

Начин на приготвяне: Тиквата (400 г) се настъргва на едрото ренде и се смесва с нарязаните орехи (200 г), канелата (2 с.л.), захарта (150 г) и галетата (150 г).Всяка кора се поръсва с олио, посипва се равномерно с плънката и се завива на руло. Тиквеникът се оформя в кръгла тава намазана с олио. След като тиквеникът се навие, се поръсва с олио, слага се в предварително загрята фурна и се пече до готовност.Тиквеникът е постен десерт, подходящ за трапезата на Бъдни вечер.

 

Лозови сарми с лимон

Продукти: лозови листа (консервирани), 1 ч.ч. ориз, 2-3 глави лук, нарязани на ситно, 1/2 ч.ч. зехтин, 2 с.л. копър, нарязан на ситно, джоджен, сол, черен пипер, 2 бр. лимони, 1/2  чаша маслини нарязани на ситно

Начин на приготвяне: Измитите лозови листа се попарват във вряща вода. Лукът се запържва до зачервяване в 1/2 ч.ч. зехтин, прибавя се и оризът и се разбърква добре. Прибавят се 2 и 1/2 ч.ч. вода и всички подправки. Получената смес трябва да ври докато попие водата на умерен котлон. След това се слага по 1 лъжица от сместа на всеки лист и се завиват малки, стегнати сармички. Подреждат се плътно в тенджера и се прибавят още малко сол (по желание), гореща вода до покриване на сармичките и сока от лимоните. Покриват се с чиния и се варят докато останат на мазнина (поне 30 минути).

 

Пълнени чушки с боб

Продукти: чушки - 10 броя сушени или пресни пиперки, боб - около 250 г, лук - 1 кг, сминдух, джоджен, чубрица, червен пипер, сол, зехтин - около 1 ч.ч.

Начин на приготвяне: Накиснете боба от предната вечер във вода, а на следващия ден го сварете с малко сол и мазнина до готовност. В дълбок съд загрейте мазнината. Използвайте колкото е необходимо, за да се запържи килограмът лук, който предварително е накълцан. Щом лукът омекне, сипете отцедения сварен боб и овкусете плънката със сминдух, джоджен, чубрица, червен пипер и сол на вкус. Разбъркайте добре и отнемете от котлона. Напълнете чушките с бобената смес и ги подредете пълнените чушки с боб в намазнена тава. Сложете пълнените чушки с боб да се изпекат до готовност в умерена фурна.

 

Чорба с боб

Продукти: боб - 500 г зрял, олио - 4 - 5 с.л., зелен лук - 2 стръка, брашно - 1 с.л., червен пипер - 1 с.л., моркови - 1 бр., домати - 1 бр., чубрица - 1 к.л., джоджен - 5 - 6 листенца, сол - на вкус

Начин на приготвяне: В тенджера наливаме около един литър вода и слагаме измития боб. Варим около един час, след което изсипваме водата и наливаме около 1. 2 л топла вода. Оставяме боба да ври още един час. Слагаме тигана на огъня, сгорещяваме олиото, прибавяме нарязания на дребно лук. Запържваме за около 2 минути, след което прибавяме брашното и червения пипер. Нарязваме моркова на кубчета, обелваме домата, нарязваме го и него на дребни кубчета, всичко слагаме при запръжката. Разбъркваме всичко добре и задушаваме за 2-3 минути. От вече сварения боб гребваме с черпак от водичката и наливаме в тигана при запръжката.  Разбъркваме хубаво и изсипваме съдържанието от тигана в тенджерата при боба. Разбъркваме добре и прибавяме подправките - чубрицата и джоджена нарязан на дребно. Посоляваме на вкус и оставяме чорбата да поври на огъня още 15-20 минути.

 

Лесна баница с кисело зеле

Продукти: 1 пакет фини точени кори , 500 г кисело зеле , 2 супени лъжици сладък червен пипер , 3-4 супени лъжици олио + 1 за поръсване

Начин на приготвяне: Загрейте олиото в тиган. Запържете киселото зеле в сгорещената мазнина. Добавете червения пипер и разбърквайте непрекъснато, докато зелето омекне.Разстелете корите. Може да се наложи да пълните по две кори наведнъж вместо по една, защото зелето е сочно и топло и може да разкъса фината кора.Гребнете 1-2 лъжици от зелето и разпръснете по кората. Навийте на руло кората, след това я навийте на кравай в самата тава. Направете това с всички кори. След като сте оформили баницата, поръсете я отгоре с малко олио и печете в загрята на 200 градуса фурна за около 20-30 минути или до готовност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай