6-те златни правила на влогъра

6-те златни правила на влогъра | StandartNews.com

Успехът идва само с хитра идея, комбинирана с много труд

Думата "влогър", макар от близо десетилетие да е най-популярното нещо в света, у нас все още предизвика въпросително вдигане на вежди. Откакто големият "плей" бутон на youtube измести дистанционното (впрочем, за добро), трябва да свикваме. Около 2007 година няколко десетки младежи усетиха, че не може току-така да има youtube, в който ежедневно влизат милиони души, и все още двете основни занимания вътре да са гледане на музикални клипове или смешни котки. И е крайно време може да включиш уебкамерата в стаята си и да съобщиш нещо на свето - или най-малкото да го забавляваш.
Влогър" не идва от "влог". "В"-то, разбира се, е от "видео", тоест блогър, който разчита на клипчета вместо на текст. Вместо да пишеш дълги статии, които всеки го мързи да чете, изпраскваш едно забавно две минутно клипче и печелиш хиляди последователи. Е, след години труд и много подобни видеа. Работиш обаче от вкъщи, за себе си и на всичкото отгоре количеството удоволствие е много по-голямо от количеството труд. Трябва ти чувство за хумор, ниша, към която да се прицелиш и техника за около 5000 лв., пък може да се почне дори с по-малко. Най-важните са, разбира се, камерата, микрофонът, светлината, уменията ти да монтираш клипчета и малко по-скъп компютър, за да се справиш с видеообработката. И разбира се - да си достатъчно навит да рискуваш в това поприще, вместо да си търсиш "нормална работа". Ако си талантлив, би трябвало да успееш да я избегнеш и да се превърнеш в един от щастливците, които се радват както на висока популярност, така и на сравнително приятни доходи. Какви са парите? 1 милион гледания носят около 1000 долара, в случай, че използваш услугата на youtube да пуска реклами върху твоите видеа. Начините за печалба обаче далеч не се изчерпват с това. Но преди да помислим за парите, трябва да опишем най-важните правила, които всеки влогър трябва да следва, за да бъде успешен. Останалото ще дойде само.

1. Нишата

Преди да започнеш да публикуваш видеа, трябва да знаеш, че както не си ограничен в избора им на съдържание, така е и добре да помислиш за тясна ниша, към която да се насочиш. Да кажем - уроци по китара. Или пък изготвяне на класации от типа "10-те най". А защо не - канал за ретро игри като "Супер Марио". Само дето още хиляди души правят същото и е добре да помислиш за ниша, която до момента не е експлоатирана толкова. Маймуните на клона са много и трябва или да пребориш останалите, или да си намериш нов клон. Затова обмислете добре талантите си и насоките, в които искате да се развивате, но го правете на фона на общата youtube картинка, която си иска сериозно проучване. Най-парадоксалният пример е Джорджано. Никой просто не бе публикувал в сайтовете за видеосподеляния безумни песни с лош фалцет и кофти текст, подплатени с голяма претенция. Или поне не беше правено на български. Но ето че Джорджано наистина натрупа големи маси хора, които я за подигравка, я от любопитство гледат клиповете му.

2. Снежната топка

90% от влогърите се провалят просто защото очакват резултатите прекалено скоро. Понякога може да изгрееш още с първото си видео и моментално да се превърнеш в хитов играч. Това обаче става рядко. В повечето случаи се налага поне година да работиш за доброто име, без да очакваш каквито и да били финансови постъпления. Нещата стават бавно, понеже колкото и добър продукт да създаваш, е необходимо време хората да те открият в youtube, да се абонират за канала ти, да харесат страницата ти във Фейсбук. Човек се развива с ефекта на снежната топка - колкото по-дълго я търкаляш, толкова по-голяма става. Успокоителното е, че като натрупаш 2-3 хиляди фенове вече може да си спокоен, че нещата са тръгнали добре и имаш готова база, над която трябва да надграждаш.

Затова е задължително да използваш всички възможни платформи. Което означава: пускаш си клипчетата в youtube и vbox. Създаваш си страницата във Фейсбук и Туитър. Прибавяш профили в Инстаграм и Гугъл+. Ако стане популярна някоя нова платформа - добавяш и нея.

3. Качество на картина и звук

Разгледай най-гледаните влогъри и обърни внимание на начина, по който правят видеата си. Да кажем Рей Уилям Джонсън (вероятно най-легендарният от всички). Гледай поне малко да издокараш картината и звука като него. С микрофон за 50 лв. и камерата на телефона (освен ако не е мега скъп и от последните модели) работата едва ли ще стане. Никой не иска да гледа клипчета с лошо качество и в които я се чува какво говориш, я не.

4. Хуморът

Няма как, пич. Не върви да си сериозен в епоха, в която най-голямата драма на средностатистическият човек е как да отслабне за два месеца без всъщност да спре да яде толкова, колкото обича да яде. Всички влогъри си приличат в това, че сипят бъзици на поразия, иронизират, самоиронизират, не признават авторитети и са готови да подложат всичко и всеки на майтап.

5. Нека да е кратко

Едни от най-популярните клипчета в youtube носят заглавия от рода на "Теория на относителността, обяснена в 3 минути". Не забравяй, че от отсрещната страна на компютъра стои човек, който е постоянно разсейван от толкова много визуални стимули, че е почти невъзможно да задържиш вниманието му за дълго. Каквото и да искаш да каже, имаш най-много 200 секунди да го направиш. Останалото - в ново видео, в друг ден.

6. Обратна връзка

Ако си мислиш, че е възможно от висотата на влогърското ти величие просто да си пускаш мъдрите идеи, а другите да те благославят, няма да стане. Хората, които те харесват, са общност, която трябва да обгрижваш непрекъснато. Отговаряш на въпросите им, вслушваш се в коментарите им, даваш обратна връзка във всеки момент. Всичко се прави с една-единствена цел: да натрупаш т.нар. последователи. Последователите се абонират за страницата ти и от момента, в който го направят (с едно простичко цъкване "лайк" или "последвай"), вече каквото и да публикуваш, то ще стига до тях. Съответно, ако постигнеш някакво приятно и заветно число - да кажем 10 000 души, то нещата са почти опечени: клиповете ти ще излизат на техните "стени" и бързо ще се разпространяват сред фен групата. В този смисъл, всеки харесал те човек е важен. Защото той ще те препоръча на друг, другият на трети и т.н.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай