6 куршума за Краси Яричката (ОБЗОР)

6 куршума за Краси Яричката (ОБЗОР) | StandartNews.com

Стрелба срещу трети бизнесмен само за две седмици от началото на годината стреснастраната. Този път покушението бе извършено във Враца срещу Красимир Николов с прякор Яричката. През целия ден  в града имаше засилено полицейско присъствие. Междувременно очевидци спореха от какво е починал 18-годишният Тодор от Враца, който загина след разпра на пешеходна пътека.

Бизнесменът Николов известен като скъперник, не обичал да връща дългове

Най-богатият човек във Враца се бори за живота си във ВМА

Поредната стрелба срещу бизнесмен от началото на годината потресе България. След като по-рано през този месец в София бяха убити шефът на модна къща "Агресия" Александър Антов и бизнесменът Веселин Стоименов - Дебелия, късно вечерта в четвъртък бе прострелян и врачанският бизнесмен Красимир Николов с прякор Яричката.
Куршумите поразили Яричката в краката, ръцете и корема. Той е атакуван от маскиран мъж, който започнал да стреля в мига, в който 53-годишният бизнесмен паркирал пред къщата си на ул. "Хан Аспарух" 24 във Враца. Източници на "Стандарт" разкриха, че стрелбата е била от упор. Целта е била Яричката да бъде ликвидиран, а не просто прострелян за сплашване и предупреждение, коментират разследващите.

Съпругата Петя и брат му Тодор чули пукотевицата около 23 часа и излезли навън. Заварили Красимир повален, но от нападателя нямало и следа. Братът вдигнал пострадалия и незабавно го закарал в Спешния център в много тежко състояние. Николов е известен като най-богатия човек във Враца. Той е сред транспортните босове в Северозападна България. Започнал е в зората на демокрацията с продажба и ремонт на автомобили. Сега притежава транспортната фирма "Спътник 96", която е с над 100 тира. Товарните камиони са нови, основно от марките "Мерцедес", "Ман", "Волво" и "Даф", извършват курсове предимно до Германия. Има и автокъщи в града. Врачани разказват, че бизнесът му е чист. Въпреки че част от шофьорите му недоволстват, че ги карал да си плащат за износени гуми, обвинявал ги, че точат нафта от камионите и често им налагал различни глоби. Описват го като много стиснат човек, който не обичал да си връща дълговете. Според тях обаче е абсурдно сред мотивите да се търсят дългове, тъй като Яричката нямал такива. Мъжът дели луксозна къща с брат си и семействата им живеят в престижен квартал, недалеч от СОУ "Васил Кънчов", училището на убития Тодор. Късно вечерта срещу петък цялата улица беше блокирана от полиция. Криминалисти проверяваха с металотърсач за оръжието на престъплението, разпилени гилзи и други улики срещу извършителя.

Спецченгетата дори прескочиха в двора на детска градина, която е близо до местопрестъплението.
От прокуратурата образуваха досъдебно производство за опит за убийство срещу неизвестен извършител. Провеждат се разпити на близките и бизнес партньорите на Николов. По ирония на съдбата същият ден във Враца се проведе мащабна полицейска операция срещу престъпността, в която участваха 14 екипа на полицията и жандармерията. Резултатът обаче е показателен - поредната стрелба срещу бизнесмен.

Яричката е стабилизиран в местната болница и транспортиран по спешност в София. Той е в критично състояние, лекари от ВМА се борят за живота му. Следващите дни ще бъдат критични за него, коментираха от ВМА. Бизнесменът е опериран в коремната област, където нараняванията му са засегнали тънките и дебелото черво. Той има наранявания и в областта на лявата предмишница. Яричката в момента е на командно дишане в отделението по реанимация. Предстоят му редица интервенции, които да стабилизират състоянието му.

Съседите: Добър човек, помагаше ни

Съседите на простреляния бизнесмен от улица "Хан Аспарух" твърдят, че Краси Яричката е добър човек, който работел чисто и не се е замесвал с криминалния сектор. "Работил съм при него, познаваме се от над 30 години. Много добър за мен, много добър, точен е бил, не знам как е станало", каза Румен Кръстев. "Аз действително не мога да си обясня кой може да посегне на този човек, помогна на сина ми, когато трябваше да започне като международен шофьор, просто не знам кой би могъл да посегне", пита се Галя Кръстева. Всички в града са шокирани, че някой иска да убие Яричката. Никой от хората не знае той да е имал дългове или някакви проблеми от друг характер.

Фирмите му били с проблеми и дългове

Въпреки че минава за един от най-богатите хора и без проблеми с бизнеса, оказа се, че Красимир Николов в последно време си е имал достатъчно главоболия и е натрупал дългове, установи проверка на "Стандарт". От притежаваните от него четири търговски дружества сега му е останало само едно - "Спътник-96" ЕООД. Върху него обаче е наложен запор за дълг от над 20 000 лева от частен съдебен изпълнител. Запорът е в полза на бизнесмена Максим Цанков Цеков. Самият Цеков през 2007 г. имаше проблеми заради дългове и тогава буквално бе изкормен в центъра на Враца, след като го атакуваха няколко яки мъже с ножове в града, но оцеля по чудо. Простреляният Николов е прекратил дейността на фирмите си "Монтант 2000 Николов и Сие", която е регистрирана в Монтана, и ЕТ "Спътник 96", в която е бил съдружник с Румяна Петрова. Единствено членува в Сдружение "Тенис Клуб Враца".

Спорят бой или инфаркт е убил Тодор

Двама очевидци с различни версии за смъртта на младежа

Не бой, а внезапен инфаркт вероятно е причината за смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов от Враца. Това разкри основният свидетел и човекът, който му е оказал първа помощ - Мариян Иванов. В същото време се появи нов свидетел, който твърди, че е видял как двамата братя Иван и Десислав Дамянови, известни като Поничките, са били Тодор. Очаква се резултатите от окончателната медицинска експертиза да потвърдят причините за смъртта на младежа. Оказа се, че Йорданов е имал сърдечни проблеми и са му издадени над десет направление при кардиолог. Няколко от прегледите са били проведени в Националната кардиологична болница в София. Според запознати, там му е била поставена диагноза за ритъмни нарушения, както и за други допълнителни заболявания на сърцето. Установено е още, че въпреки заболяването си Йорданов е прекалявал с употребата на енергийни напитки. Оказалият първа помощ на младежа Мариан Иванов коментира, че изобщо не е имало бой, когато той е пристигнал на мястото. "Когато момчето вече падна, някой се затича с едно шише с вода, майката каза: "Никой да не го пипа, той си има здравословни проблеми". Аз първоначално предположих, че е епилептик, такъв човек не се пипа, те сами възстановяват жизнени функции", коментира Иванов. Очевидецът разкри още, че действително Йорданов е държал метален бокс, който някой от приятелите му е взел и укрил някъде. Междувременно младежът се свлякъл, опитвал се да се изправи на два пъти, но не успял. "Аз го поставих да легне, първо му обърнах главата надолу, ако има попаднала вода, да не се задави, нямаше. Когато го спуснахме да легне, той нямаше пулс. После гледах за някакви травми, преди да му правя сърдечен масаж.

Той нямаше нито зачервявания, нито някакви белези по тялото", разказа още Иванов. Той е категоричен, че първоначално Йорданов изобщо не е имал нужда от линейка. "Едно посинено око и една разбита уста не са за спешна медицинска помощ. Нямаше никакви наранявания по лицето, по носа и в устата. Защото, когато реанимирам, аз първо гледам да няма външни предмети в устата, които да го задавят, да затруднят дишане, както и да няма отнякъде кръвотечение. Една капка кръв да му влезе в дихателните пътища и да се задави", обясни очевидецът. Той потвърди, че единият от обвинените братя Десислав е оказвал първа помощ на жертвата. Нов свидетел на случката обаче твърди друго. "Двамата братя удряха момчето. Видях", заяви Цветелин Милов, който е служител в "Паркинги и гаражи" в града. "Удари ги някъде четири-пет пъти двамата, те повече го биха, и в главата го удряха с плесници, ритаха го, в задното стъкло му удариха главата. По-слабият брат с крак удари лявото странично огледало", спомня си очевидецът.

Майката: Не съм се карала със сина ми

"Нека да каже само това, което е направил. А не да изопачава". Това призова почернената майка на Тодор - Цецка Йорданова, човекът, оказал първа помощ. "Той никога не ми е казвал "ма". Разказва лъжи и изопачава. Най-голямата лъжа е как аз съм му се карала. Че съм му била казвала "Докога ще ми създаваш проблеми", недоумява жената. Тя отрече синът й да е имал сърдечни проблеми. Жената допълни, че синът й винаги се е отнасял с уважение към нея. Твърденията, че Десислав Поничката е оказал помощ на сина й, също били неверни. Единствено спасителят Мариан се опитал да помогне. Братът на Тодор Йорданов изрази съмненията си, че Поничките получават подкрепа от високопоставени лица в съдебната система. Във Враца снощи имаше протест в подкрепа на Тодор и контрапротест в защита на Поничките. В интернет вече има събрани над 30 000 подписа с искане за доживотен затвор за братята.

Мишената бил брат му

Братът на Краси Яричката Тодор е възможно да е реалната мишена на покушението. Това твърдят криминалисти, пожелали анонимност. Тодор Николов живее със семейството си на същия адрес. Той е в бизнеса с вторични суровини. Говори се, че в този бизнес има много голяма нелоялна конкуренция и ударите под кръста са практика. В града се говори, че Тошко имал спречквания с хора, които го изнудвали да си плаща, за да си запази бизнеса. На други раздавал заеми, но те си правели оглушки и не ги връщали.
Затова не било изключено някой от големите му длъжници да е решил да го отстрани, но по погрешка е стрелял по брат му.

Разследването за Антов буксува

Разследването на убийството на собственика на модна къща "Агресия" Александър Антов удари на камък. От МВР нямат дори и дребни насоки, кои биха могли да са извършителите. Дъщерята на убития бизнесмен Мая вече тръгна със солидна охрана. Тя също се притеснява за живота си, защото има опасения, че ще е следващата мишена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай